USA vedená koalice v Sýrii shodila elitní útvar pověřený zabíráním a opevňování zdrojů ropy této země. S tím, jak Syrská arabská armáda (SAA) postupuje k Deir Ezzor, tak se USA vedená koalice zapřísahá, že vládním silám zabrání, aby obnovily vojenskou kontrolu nad zdroji ropy, které oni chrání. Dissidentvoice.org píše:


Přes všechny sliby USA, jak nechtějí prodlužovat svou přítomnost Sýrii po porážce ISIS, pokračuje Washington ve zvyšování počtu amerických vojáků vyslaných na nové základny v Sýrii.

Včera Gulf New hlásily, jak Koalice vedená USA shodila elitní útvar do východní části provincie Deir Ezzor. Podle mnoha expertů je jejich prioritním cílem shromažďovat zpravodajství a připravovat nástupiště pro SDF k ofenzivě na Deir Ezzor.

Tento přístup potvrdil činitel SDF Ahmed Abu Khawla. Khawla řekl, že SDF by mohly zahájit útok na Deir Ezzor „během několika týdnů“ souběžně s probíhající bitvou poblíž města Raqqa. Khawla rovněž dodal, že všechny vojenské plány jsou zcela připraveny.

Kromě toho podle zdrojů blízkých k SDF mají USA podporované síly v úmyslu vést útok z provincie Al-Hasakah, kde byly shozeny speciální síly USA.


Uvážíme-li, že USA a Koalice provedly vpád na území Sýrie ilegálně, tak existuje jediný způsob, jak by Washington mohl v Sýrii zůstat – tj. když si zařídí plnou kontrolu nad Deir Ezzor. Kvůli tomuto případu Spojeným státům pomáhají Kurdové, které zajímá možnost zabrat si ropná pole.

Mluvčí SDF Talal Silo za svou stranu řekl, že Washington má „strategickou politiku pro nadcházející desetiletí.“

Aktivity USA v Sýrii se dost těžko budou omezovat na boj proti ISIS. Možná je to ale jen součástí plánu na zničení městských infrastruktur a svržení Assadovy vlády v Sýrii. Teď je nesmírně důležité, aby SAA nedovolila USA podporovaným silám převzít v Deir Ezzor iniciativu. Budoucnost této země a geopoliticko-strategická rovnice bude záviset na tom, kdo převezme kontrolu nad strategickým regionem ropou bohatých oblastí Sýrie.

Zdroj: dentvoice.org