V jak prekérní situaci je aliance NATO se ukazuje na posledním cvičení zvaném „Ušlechtilý skok“, jehož se účastní Albánie, Bulharsko, Británie, Řecko, Španělsko, Lotyšsko, Holandsko, Norsko, Polsko, Rumunsko a USA. Během ostrých střeleb odmítli bulharští vojáci i jejich nadřízení střílet na cíle, které byly namalovány za pomoci ruských insignií. Bulharští velitelé po pečlivém prohlédnutí cílů dospěli k závěru, že cíle byly z tkanin s barvami ruské vlajky a svým vojákům nařídili, aby nestříleli.


Bulharsko v roce 2014, ač je členem NATO, řeklo Washingtonu, že na své půdě nebude hostit americký systém THAAD zamířený na Rusko.

O rok později v roce 2015 Bulharsko odmítlo přidat se k černomořské námořní skupině sestávající z Turecka, Bulharska, Ukrajiny a Rumunska sloužící k „ohrazování“ Ruska. Tato skupina se nikdy nezformovala a v současnosti už i Turecko posunulo své geopolitické preference k součinnosti s Ruskem.

Bulharští analytici tvrdí, že jen absolutní šílenec by souhlasit, že bude hostit americké rakety na své půdě. Při konfliktu mezi USA a Ruskem zničí Moskva v první řadě americké zbraňové systému umístěné v evropských zemích, čímž se z těchto zemí stanou prvořadé cíle taktických atomovek. Ale jak vidět Rumunům to nikdo neřekl.

NATO se sice jeví jako tygr, ten je ale jen papírový. Ač se s ním USA předvádí, ve skutečném konfliktu by nejméně polovina evropských členů NATO přinejmenším odmítla americké rozkazy a konfliktu s Ruskem by se nezúčastnila. Američané si to plně uvědomují, proto nejspíš ještě válku s Ruskem nezačali, tedy aspoň prozatím. To Hlubokému státu poskytlo o trochu více času.

Zdroj: macedoniaonline.eu