Otázka cenzury znepokojuje miliony lidí, je třeba, aby samotná společnost vyvinula systém morálně-etických principů, řekl prezident RF Vladimir Putin na schůzce s účastníky mládežnického fóra Tavrida. V rozhovoru na toto téma sdělil obsah své besedy v Petrohradu se spisovatelem Daniilem Graninem.


„Byl to pro mne zajímavý a velmi užitečný rozhovor, jak se ukázalo, protože několik týdnů na to zemřel, neviděl jsem ho (víc —red.). Řekl mi, že pokaždé, když se podívá na televizi nebo na Internet, vidí jenom jedno: jak kdo ukradl, kolik ukradl a jakým způsobem ukradl, a na to se nedá dívat," sdělil prezident.

Putin dále řekl, že je v kontaktu s vedením velkých televizních kanálů. „Nekontaktujeme stále, ale občas, s vedením našich hlavních televizních kanálů, také s těmi, kdo tak či jinak ovlivňují to, co se děje na Internetu. Je třeba říct, že si to sami uvědomují, a snaží se to změnit k lepšímu," dodal.

Podle jeho slov je v současném světě velmi složité „filtrovat proud."


„Existují obavy, že tato filtrace nabude ideologické povahy a společnost bude připravena o možnost získání hodnověrných, otevřených, přímých informací. I když je to v době Internetu, zdálo by se, složité, zfiltrovat všechno, avšak v některých zemích podobné pokusy podnikají," vysvětlil Putin.

Dále prezident poznamenal, že zakázat je třeba pouze to, co je zakázané zákonem, to ostatní může zfiltrovat samotná veřejnost.

„Může to být uděláno pouze jedním způsobem: filtrace s pomocí samotného tvůrčího společenství. Kdyby samostatně vyvinula systém morálně-etických filtrů, bylo by to správné. Abychom když nevyloučili, pak aspoň omezili na minimum a ještě lépe, kdybychom vyloučili státní vliv na tento proces," prohlásil prezident.

Zdroj:  snews.com