Ruští vojenští poradci se zúčastnili přípravy a řízení operace vysazení syrských výsadkářů do týlu ozbrojenců Islámského státu, informovalo ruské ministerstvo obrany. Operaci řídil jeden z nejvíce známých syrských vojenských velitelů — generál Suheil Hassan.


V noci na 12. srpna vládní vojska poprvé od začátku bojů proti IS provedly v Sýrii operaci na vysazení taktického výsadku v týlu ozbrojenců. Start výsadkové skupiny se odehrál z letiště Džerach, které bylo dříve osvobozeno od IS ve východní části Aleppa.

Výsadkáři po seskoku prošli vyschlým korytem řeky k obci El-Kder (asi 120 kilometrů západně od Dajr az-Zauru), obsadili nejvyšší bod a začali útočit.

Po krátkém boji za vedení Hassana syrští vojáci zničili velitelské stanoviště a sklady ozbrojenců, zlikvidovali dva tanky a tři kusy obrněné techniky. Výsadkáři udržovali pozice až do příchodu hlavních sil 12. srpna ráno. Efektivní činnost výsadku umožnila zajmout obec El-Kder bez ztrát.

Zmiňuje se, že demoralizovaní teroristé z této oblasti ustoupili. Pod kontrolu syrské armády přešlo okolo 60 kilometrů čtverečních území, tři obce a dva ropné vrty.