Prezident USA Donald Trump prohlásil, že USA „mají mnoho variant“ urovnání situace ve Venezuele včetně vojenských. „Máme mnoho variant (urovnání situace) ve Venezuele", řekl Trump. „Venezuela není tak daleko, a lidé tam trpí a umírají, máme pro Venezuelu mnoho variant, je mj. možné také vojenské řešení, když bude třeba", řekl americký prezident.


„Venezuela není tak daleko, a lidé tam trpí a umírají, máme pro Venezuelu mnoho variant, je mj. možné také vojenské řešení, když bude třeba", řekl americký prezident.

, jestli zkoumá Washington možnost vojenské operace, Trump řekl: „Vojenská operace a vojenské řešení je určitě to, co bychom mohli uskutečnit".

, že jeho svolání mělo být uskutečněno cestou referenda.

Ministr obrany Venezuely Vladimir Padrino López označil prohlášení prezidenta USA Donalda Trumpa o možnosti vojenského zasahování za „projev extremismu“.


Trump dříve prohlásil, že Washington zkoumá všechny scénáře vůči Venezuele včetně vojenské operace. Oficiálním mluvčí Pentagonu Eric Pahon podotkl, že američtí vojáci nedostali žádné konkrétní pokyny k přípravám na operaci ve Venezuele.

„To je šílený krok, to nejvyšší projev extremismu. Ve Spojených státech vládne extremistická elita", řekl López ve vysílání televizní stanice VTV.

V tomto týdnu rozšířily USA sankce proti Venezuele na řadu organizací a soukromých osob včetně osmi úředníků a Adana Cháveze, bratra zesnulého prezidenta Huga Cháveze. Dříve byly americké sankce uvaleny na nynějšího prezidenta Nicoláse Madura. Předtím zařadilo Ministerstvo financí USA na sankční seznam 13 fyzických osob včetně úřadujících a bývalých ministrů, náčelníků venezuelské policie a viceprezidentů národní ropné společnosti PDVSA.