Nová polská komise, která vyšetřuje okolnosti katastrofy Tu-154 u Smolensku, došla k závěru, že destrukce křídla letadla nese známky výbuchu, uvádí se v prohlášení tiskové služby komise. Komise v čele s Kazimierzem Nowaczykem se na svém posledním plenárním zasedání dohodla na společné pozici ohledně doby a primárních příčinách destrukce levého křídla letounu Tu-154M, uvádí se v prohlášení.


„Mají si uvědomit, že KLDR podnikne kruté strategické kroky včetně fyzických akcí, a mobilizuje veškerou národní moc“, podotýká se v prohlášení.

Podle polských expertů destrukce levého křídla „nebyla způsobena střetem s kmenem břízy“, ale začala již předtím. Komise dospěla k závěru, že jeho četná poškození „nesou stopy výbuchu“.

Dříve šéf technické komise Mezinárodního leteckého výboru pro vyšetřování havárií Alexej Morozov v rozhovoru pro RIA Novosti uvedl, že žádné známky výbuchu na Tu-154 nejsou.

Dále podotkl, že ani charakter rozptýlení trosek, ani jejich charakteristiky nepotvrzují verzi o výbuchu na palubě nebo o tom, že se letadlo začalo rozpadat ještě před srážkou. Morozov připomněl, že hlavní příčinou havárie byl pokles pod bezpečnou hranici letu, který vedl ke srážce se stromem.

První polská komise pod vedením bývalého ministra vnitra Jerzyho Millera došla ke stejným závěrům a uvedla, že havárie byla způsobena tím, že během pokusu o přistání letadlo kleslo pod předepsanou výšku nehledě na mlhu.