Dvě vědecké studie zveřejněné v pondělí zjišťují, že pijáci kávy žijí déle a šťastnějším životem, než jejich protějšky, co kávu nepijí. Dvě studie zkoumaly statisíce lidí po řadu let a zjistily, že ti, kdo pravidelně pijí kávu, mají významně nižší riziko, že chytí téměř jakoukoliv chronickou chorobu. Sandiegouniontribune.com hlásí: 


Jsou to pozorovací studie, nikoliv kontrolované klinické zkoušky. Takže, ač se na nich ukazují spojitosti, nejsou důkazem příčiny a následku. A je také možné, že extrémně vysoká úroveň konzumace kávy může vytvářet jiné nežádoucí účinky kromě nervozity z kofeinu.

Ale, jak výzkumníci říkají, přinejmenším tyto poslední důkazy přispívají k ohromné spoustě už předchozích zpráv, že většině lidí zvyk pít kávu nepřináší žádnou škodu a že to dost dobře může být lidskému zdraví prospěšné.

Obě nové studie vyšly v Annals of Internal Medicine. Ptaly se účastníků, zda pijí kávu, a pokud ano, kolik. Účastníků se rovněž ptali na další návyky ovlivňující zdraví, jako je kouření, cvičení a srdeční choroby.

Jednu studii vedla Veronica W. Setiawan z Universiy of Southern California. Financoval ji National Cancer Institute a zkoumala návyky pití kávy mezi více než 180 000 bílými, černými a latinskými Američany i domorodými Havajci. Sledoval je v průměru 16 let. Studii najdete na j.mp/coffeeusc.

Druhou prováděli evropští vědci z Imperial College London a z Mezinárodní agentury výzkumu rakoviny pod vedením Marc J. Gunter z IARC. Ta zkoumala pití kávy u více než 520 000 dospělých z 10 evropských zemí. Studii najdete na  j.mp/eucoffee.

Studie vedená Setiawan zjistila, že pijáci jednoho šálku kávy denně měli o 12 procent menší riziko smrti kvůli srdečním onemocněním, rakovině, mrtvici, cukrovce, dýchacím a ledvinovým chorobám. U těch, kdo pili 3 šálky denně, riziko pokleslo o 18 procent.

V předchozích studiích byla velká většina zkoumaných bílá, což znamenalo, že rozdíly v prostředí a životním stylu etnik mohly tyto výsledky znepřesnit. Její studie ale ukazuje, že tento prospěch to přináší bez ohledu na studované etnikum.

I studie vedená Gunterem podobě zjistila nižší riziko smrti na různá onemocnění včetně zažívacích, oběhových a jaterních chorob. Vztah byl stejný bez ohledu na zemi, zjistila studie. Tu financoval Generální direktorát Evropské komise pro zdraví a spotřebitele a Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny.

Klidně se odvazujte

Studie je významným příspěvkem ke znalostem o kávě a zdraví, řekl Peter Adams, profesor z Programu rozběh a udržování nádoru při Sanford Burnham presbyteriánském institutu lékařských objevů.

„Je dobré vědět, že ne vše, co vás odváže, je pro vás špatné,“ uvedl Adams v emailu.

„Tyto dvě publikace rozšiřují odhalení předchozích studií poukazujících na zjevný prospěch z pití kávy,“ dodal. „Ač ta data v rámci těchto a předchozích šetření vypadají konzistentně a přesvědčivě, aby byla skutečně ujišťující, je důležité dopracovat se k tomu, jak to funguje.

„Jak autoři uvádí, káva je složitý mix, a nevypadá to, že by to byl kofein sám, který to přináší. Káva obsahuje mnoho dalších kandidátských molekul, např. antioxidantů.“

„Ovšem nedávné studie zpochybnily názor, že antioxidanty jsou vždy prospěšné. Oxidanty ne vždy způsobují stárnutí, jak se předtím myslelo, a antioxidanty mohou pomoci přežít třebas rakovinným buňkám!“

„Takže, než se dopracujeme k tomu, jak to funguje, můžete dál pít kávu a ignorovat drahé antioxidanty z lékárny,“ řekl.

Káva je nejuznávanější kvůli svým stimulačním účinkům poskytovaným kofeinem. Avšak na to různí lidé reagují různě podle své genetiky. Někteří lidé jsou metabolicky rychlí a kofein odbourávají, jiní jej metabolizují o dost pomaleji.

Mezi těmi pomalu metabolizujícími je i Ozzy Osbourne, legenda heavy metalu a hlavní zpěvák Black Sabbath, který nedávno skončil to, co tato kapela označila za svou poslední túru.

To má zdravotní důsledky. Jedna z mála studií ukázala určité škody způsobené kávou u těch s pomalým metabolismem, kteří pravidelně pili čtyři nebo více šálků kávy denně, neboť u nich docházelo k 36 procentnímu nárůstu rizika nesmrtících srdečních záchvatů.