Novozélandští astronomové použili nových vědeckých technik, aby revidovali počet možných planet podobných Zemi v naší galaxii. University of Auckland teď tedy poskytuje odhad okolo 100 miliard možná obyvatelných planet. Astronomové odhadují 100 miliard obyvatelných planet podobných Zemi v Mléčné dráze, 50 triliard ve vesmíru (5×1022).

Předchozí hypotéza se blížila 17 miliardám, což je podstatně odlišné. Pomocí těchto nových dat a uvážíme-li těch téměř 500 miliard galaxií ve vesmíru, tak nás to vede k ohromující možnosti – asi tak 50 triliard planet, které by mohly nést život takový, jak ho známe.

Proces nasazený k těmto novým odhadům se nazývá gravitační mikro-čočky. Ten teď používá tým Observatoře Mt. John na Novém Zélandu s japonskými vědci z tzv. MOA. Schopnost gravitačních mikro-čoček detekovat objekty s extrémně nízkou až žádnou světelnou clonivostí z nich činí daleko přesnější nástroj v porovnání se zjevnou magnitudou, tj. s předtím používanou technikou.

Zjevná magnituda měří tmavnutí hvězd, když planety prochází mezi hvězdami a zemí. Ač ji používají takové instituce jako Harvard Smithsonian Centr for Astrophysics a Kepler Space Oservatory, má zjevná magnituda určité nevýhody.

Gravitační mikro-čočky jsou klíčem k tajemství mimozemského života

„Kepler umí hledat planety o velikosti Země, které jsou dost blízko k mateřské hvězdě,“ řekl Dr. Phil Yock, zástupce katedry fyziky této univerzity. „Tyto planety jsou teplejší než Země.“ Vědci jsou už dlouho skeptičtí k možnosti života na takovýchto planetách, které jsou v přílišné blízkosti k jejich slunci. Cirkumstelární obyvatelná zóna, často zvaná Golilockova zóna, se považuje za daleko pravděpodobnější místo, kde by mohl být mimozemský život, neboť tam nejsou podmínky ani příliš horké, ani příliš chladné, aby udržely kapalnou vodu.

Naproti tomu u gravitačních čoček se neuvažuje tmavnutí hvězd, nýbrž pokřivení obrazu kvazarů způsobené gravitací objektů, které se pohybují před nimi. Kvazary vyzařují elektromagnetické záření, které je pozorovatelné v rádiovém, infračerveném, viditelném, ultrafialovém i rentgenovém pásmu. Pokud objekt o dostatečné gravitaci prochází mezi kvazarem a zemí, tak zakřivení časoprostoru způsobené gravitací takového objektu způsobí zmohutnění signálu od kvazaru.

Dr. Yock chce kombinovat tato nová data s už dříve vyšetřovanými zjevnými magnitudami. „Navrhujeme změřit počet planet o hmotnosti Země obíhajících ve vzdálenostech dvojnásobku vzdálenosti Slunce od Země. Naše planety budou tudíž studenější než Země. Pomocí interpolace můžeme dostat dobrý odhad počtu obyvatelných planet podobných Zemi v naší galaxii.

„Poloha Nového Zélandu extrémně na jihu poskytuje na oblohu unikátní pohled spolu i s relativně nízkým počtem obyvatel, spoustou venkovských pozemků a nízkou úrovní zamoření světlem, což z něj pak činí úžasné místo pro astrální pozorování. Je to jedna z pouhých tří zemí, které mají oficiální Mezinárodní zlaté hodnocení temné oblohy. Je tedy považován za jednu z nejlepší lokalit země, kde se dívat na hvězdy.