Průzkum společnosti IFOP pro noviny „Journal du Dimanche“ ukázal rozčarování voličů z autoritativního stylu vedení Emmanuela Macrona, voliči mu také vyčítají jeho přehnanou sebepropagaci. Po květnovém nástupu Macrona do prezidentského úřadu, se zdálo, že ho Francouzi milují. O měsíc později získal v parlamentu absolutní většinu, ale teď jsou Francouzi rozčarovaní.


Macronova popularita poklesla, 54 procent respondentů podle průzkumu IFOP pro noviny „Journal du Dimanche“ je spokojeno s Macronem, ale je to o deset procentních bodů méně než před měsícem! Podíl nespokojených se zvýšil z 35 procent na 43 procent.

Žádný francouzský prezident během prvních třech měsíců neztratil tolik na popularitě jako Macron, s výjimkou Jacquesa Chiraca v roce 1995.

Co mohlo způsobit pokles popularity?

Autoritářský styl Macrona se projevil ve sporu o škrty v rozpočtu ministerstva obrany, snížení o 850 milionů euro, kdy propustil  náčelníka štábu Pierre de Villiersa, který s ním nesouhlasil. A tento autoritářský způsob se mnoha respondentům nelíbil.

Zvýšení příspěvků na sociální zabezpečení, tím utrpěli především důchodci a úředníci. Mezi úředníky Macronova popularita klesla o 18 procentních bodů.