Uplynul čtvrtý rok od toho tragického dne, kdy bylo na východě Ukrajiny raketou sestřeleno civilní letadlo Boeing 777-200 Malaysia Airlines, které letělo let MH17 z Amsterdamu do Kuala Lumpur. Skoro tři toky od srpna roku 2014, kdy byla vytvořena Mezinárodní vyšetřovací skupina (JIT, Joint Investigation Team), se zkoumají okolnosti této katastrofy. A skoro stejně dlouho, tedy od října téhož roku, je k prozkoumání Evropskému soudu pro lidská práva podána žaloba skupiny německých občanů na Ukrajinu.


Žalobu jménem poškozených podal právník Elmar Giemulla, který je známým specialistou v oblasti leteckého práva, profesorem dvou německých a amerických univerzit a člověkem, s kterým vlády mnoha zemí v různých obdobích konsultovaly otázky rozvoje správy letectví. Pravidelně profesor Giemulla vystupuje v roli ochránce zájmů pozůstalých po obětech leteckých katastrof.

V exkluzivním rozhovoru pro RIA Novosti doktor Giemulla vysvětlil, proč považuje Ukrajinu zodpovědnou za tragédii v roce 2014 nezávisle na tom, čí raketa sestřelila letadlo. A také proč si je jist, že se případ katastrofy v závěru zamluví.

RIA Novosti: Pane advokáte, podal jste žalobu k Evropskému soudu pro lidská práva, aniž byste čekal na výsledky vyšetřování JIT nebo na rozhodnutí soudu, který proběhne jak je již známo v Nizozemsku. Za viníka katastrofy považujete Ukrajinu, i když předběžné závěry mezinárodních vyšetřovatelů uvádějí, že to bylo Rusko — podle jejich názoru bylo letadlo sestřeleno z ruského protiletadlového systému Buk. Nepovažujete své podání žaloby za předběžné?

Giemulla: Mnou vytvořená žaloba není založena na tom, které straně bude připsána vina v závislosti na tom, komu patřil Buk a kdo ho obsluhoval. Jsem přesvědčen, že Ukrajina náležitým způsobem nesplnila povinnosti v zajištění bezpečnosti svého vzdušného prostoru."

Vláda této země v daný moment neovládala východní části země, kde už v té době panovaly boje. Vláda věděla, že mají povstalci zbraně mnohem silnější, než jsou přenosné protiletadlové raketové systémy. Navíc věděli, že jen několik dní před touto katastrofou bylo nad tímto územím ve velké výšce sestřeleno ukrajinské vojenské dopravní letadlo. Avšak místo toho, aby kompletně zcela uzavřeli vzdušný prostor tohoto regionu, Ukrajina ho uzavřela pouze do té výšky, ve které se pohybují civilních letadel.

A došlo k tomu, že ukrajinská vláda jednoduše zavřela oči před nebezpečím, které hrozilo životům 298 lidí, a neodvrátila ho, i když byli tyto lidi schopni zachránit.

Co vaši pozůstalí, kolik jich je? Koho ztratili při této katastrofě?

Jsou to tři německé rodiny. Matka, která ztratila svou dospělou dceru. Dvě dospělé děti, které ztratily otce a mladý muž, který zůstal bez matky.

A všichni plně souhlasí s Vaší jistotou, že za smrt jejich blízkých je odpovědná právě Ukrajina?

Ano, stejně jako já si myslí, že viníkem katastrofy je právě Ukrajina. Mohla a měla předejít této tragédii.