Ray Dalio, zakladatel a jeden z investičních ředitelů největšího světového hedgového fondu Bridgewater Associates, si myslí, že euro nejspíš přežije; předpovídá ovšem „10 až 15 letou řízenou depresi“ v jižní Evropě. Ve scénáři nejhoršího případu si pak vykreslil mnohem temnější obrázek. „Když si lidé jdou jeden druhému po krku, bohatí a chudí a levice a pravice a tak podobně, máme tu základní zlom, který se stává velkou hrozbou,“ řekl Dalio CNBC v exkluzivním interview na „Sqauwk Box“. Hitler se například dostal k moci v roce 1933, což bylo v hlubinách Velké deprese kvůli sociálnímu napětí mezi frakcemi. Myslím si tedy, že to hodně závisí na tom, jak spolu lidé pracují a dělají si starosti o sociální prvky.“

Zatím je nejpravděpodobnější situací vleklý oddlužovací proces.

„Myslím, že přijde kombinace monetární politiky s tiskem určitých množství peněz, aby jí ulehčily,“ řekl. „A současně bude docházet k oddlužování a restrukturaci dluhů … Myslím, že zažijeme obojí, protože musíte snížit poměr dluhu k příjmu, takže musíte mít vyšší míru růstu, než máte úrokovou míru.“

Tento proces mu dělá starosti, jak Dalio řekl.

„Mám obavy o další kleknutí ekonomiky, které způsobí sociální zkázu, protože oddlužování může být velice bolestivé – závisí to na tom, jak se uřídí,“ řekl. (Více se dočtete v: Zlato by měl vlastnit každý: Dalio.)

 

Konkurenceschopnost USA

Na druhé straně oceánu nemusí tvůrci politik nasadit ten správný mix mezi fiskální a monetární politikou a to povede k ekonomickému poklesu, řekl Dalio.

„Mám z toho obavy, protože je to významná možnost,“ řekl.

Dává USA známku A-, co se týče indexu vnitřní globální konkurenceschopnosti, říká CNBC ve vzácném interview formou společného posezení.

„My ve skutečnosti tento index řídíme. Počítáme věci jako náklady člověka za hodinu, pružnost pracovní síly, sociální výhody, korupci a pak je dáme dohromady a přijdeme s indexem konkurenceschopnosti,“ řekl. „Jsme daleko efektivnější než Evropa; jsme daleko efektivnější než Japonsko. Jsme daleko efektivnější než většina míst na světě, když vezmete v úvahu i většinu nově se vynořujících zemí.“

Na druhou stranu, říká Dalio, země jako Čína, Indie, Korea a Singapur USA na frontě konkurenceschopnosti převyšují.

„Konkurenceschopnost je ve skutečnosti to, co za náklady na člověka za hodinu dostanete, z toho, co chcete,“ řekl. „Jinými slovy, je tu úroveň vzdělání, která v tomto mixu hraje roli, a tak když není-li drahé koupit si hodinu skutečného dobrého vzdělání na místech jako je Čína oproti USA, tak to má vliv.“

Daliův Bridgewater Associates má v současnosti ve správě 130 miliard dolarů aktiv a počítá mezi své dlouhodobé klienty Světovou banku a cizí vlády, stejně jako centrální banky.

Také z dobrého důvodu. Vlajkovou lodí Bridgewater je fond Pure Alpha z 75 miliardami dolarů a v roce 2011 vzrostl o 25 procent, a v roce 2010 o 45 procent a dodal svým investorům od svého založení v roce 1975 50 miliard dolarů, jak tvrdí investoři.

Letos fond Pure Alpha až dosud nese roční výnos 3,1 procenta, přičemž 55 miliard zajištěného portfolia má zatím roční návratnost 12,2 procenta. Dow Jones Industrial Average [.DJIA 13579.47 -17.46 (-0.13%) ] pak vracel až dosud 11 procent ročně.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: cnbc.com

]]>