V relativně šokujícím článku – kdy nezapomínejte, že Vatikán toho o jistém muži, než nastoupil do úřadu, nakecal opravdu hodně – napsal blízký spojenec papeže Františka do hodně čtené vatikánské publikace útočný článek proti Stephenu Bannonovi, vedoucímu stratégovi Bílého domu, a v tom lamentoval nad posuvem směrem k fundamentalismu, jakého se dopouští američtí konzervativní katolíci, když podporují jako prezidenta Donalda Trumpa.


Po připomínku v minulosti si papež s Trumpem své neshody občas vyříkávali. Když se v roce 2016 papeže ptali na návrh tehdejšího kandidáta Trumpa postavit zeď podél americko-mexické hranice, tak papež tvrdě poukazoval, že Trump není vůbec žádný křesťan.

Načež Trump tyto komentáře náboženského vůdce prohlásil za „nestoudné“. Ovšem i tak se tito dva vůdci v květnu setkali tváří v tvář ve Vatikánu, kde si poseděli při 30 minutové schůzce.

Teď ale, jak referuje FT, jezuitský kněz a blízký přítel papeže Antonio Spadaro, co je redaktorem značně čtené vatikánské publikace Civilta Cattolica, napsal spis o 2 700 slovech zveřejněný tento týden o „překvapujícím“ sbližování mezi katolickými voliči v USA a evangelickými křesťanskými pravičáky.

„Ti, kdo sami sebe prohlašují za katolíky, se vyjadřují způsoby, jaké byly až donedávna jejich tradici cizí, a mluví tónem daleko bližším evangelíkům,“ napsal pan Spadaro.

Řekl, že jejich „společné cíle“ se zaměřují na sociální záležitosti jako potraty a sňatky stejných pohlaví a oddávají se „nostalgickým snům o teokratickém typu státu.“

„Ovšem nejnebezpečnější ve výhledu na takovýto pokroucený ekumenismus spočívá v jejich xenofobních a islamofobních vizích, když chtějí stavět zdi a provádět čistky pomocí deportací,“ dodal.

Článek přilákal pozornost, neboť Fr. Spadaro je papeži Františkovi velice blízký a Vatikán tento článek musel svou cenzurou schválit.

Spoluautorem článku byl Marcelo Figueroa, presbyteriánský pastor, který je šéfredaktorem argentinského vydávání L’Ossevatore Romano, tj. oficiálních vatikánských novin, a i ten je považován za blízkého Františkovi.

Tón článku naznačuje ještě hlubší obavy Vatikánu, než se myslelo, ohledně směřování USA za Trumpa.

Papež František měl s panem Trumpem koncem května ve Vatikánu soukromou schůzku ve snaze navázat pozitivní dialog po všech těch přímých i nepřímých střetech z posledních let kvůli klimatické změně a imigraci. Ale co zjevně trápí Fr. Spadara a Fr. Figueroa ještě více, je to, že mnozí katolíci propadají „stigmatizaci nepřátel, kteří jsou často až démonizováni.“