Nejméně každý pátý Brit si myslí, že Ježíš, Ghándí a Martin Luther King Jr. byli extrémisté, odhalil nedávný průzkum. Průzkum prováděný tento měsíc ComRes pro Evangelizační alianci se celonárodně dotazoval více než 2000 dospělých Britů, zda považují určité osobnosti za extrémisty.


Bylo zjištěno, že 28 procent britských obyvatel považuje Ježíše za extremistu. Čtvrtina tázaných si také myslí, že Martin Luther King byl extremista a 20 procent si to samé myslí o mahátmá Ghándím.

Dr. David Landrum, ředitel aktivismu pro Evangelizační alianci to komentoval: „Průzkum ukazuje rozsah morálního zmatku v naší společnosti mezi veřejností, která neví jakým způsobem rozhodovat, co je extremismus a co ne.“

Průzkum rovněž zjistil, že 36 procent veřejnosti si myslí, že od Británie bylo extremistické, když vystoupila z EU, přičemž 30 procent si myslí, že extremistické by bylo v ní zůstat.

„Ochota označovat politické názory, které by se měly respektovat, jako odchod nebo setrvání v EU, za ‚extremistické‘ ukazuje na nebezpečí zaměření debaty o extremismu k víře, že to jsou ti, kteří se mi nelíbí nebo s nimi nesouhlasím, spíše než ti, co ohrožují životy,“ řekl Landrum.

Další výsledky ukázaly, že 41 procent britské veřejnosti shledává jako extremistickým věřit, že sňatky by měly být jen mezi mužem a ženou a 37 procent si myslí, že extremistické, aby se dětem pohlaví určovalo podle toho, jak se narodí.

Tento průzkum přišel poté, co Theresa May oznámila plány zřídit Komisi na potírání extremismu, což je nápad, který zopakovala i v prohlášení Downing Street z minulého měsíce.

„Už jsme byli po mnoho let až příliš tolerantní k extremismu – a to znamená k extremismu všech druhů včetně třeba islamofobie.“