Ukrajinský prezident Petro Porošenko po prohlášení úřadů DLR o zřízení Maloruska oznámil, že „Ukrajina obnoví svou svrchovanost nad Donbasem a Krymem. „Projekt „Novorusko" byl pohřben. Ukrajina obnoví svou svrchovanost nad Donbasem a Krymem", uvádí Porošenkova slova jeho tiskový tajemník Svjatoslav Ceholko na Twitteru.


Vedoucí představitel samozvané DLR Alexandr Zacharčenko navrhl zřídit místo Ukrajiny, která prokázala svou bezmocnost, přechodný stát Malorusko.

„Kyjevský režim není s to zastavit občanskou válku… navrhujeme zřídit stát Malorusko. Malorusko je nezávislý mladý stát. Na přechodné období až tří let", řekl Zacharčenko novinářům.

Podle jeho slov napomůže zřízení nového státu zastavení konfliktu na Donbasu.

„Měli by nás podpořit obyvatelé regionů. Toto řešení je možné za podmínky, že mezinárodní společenství tuto myšlenku podpoří", dodal vedoucí představitel DLR.

Jak prohlásil ministr příjmů a poplatků DLR Alexandr Timofějev bude Malorusko federativním státem se širokou autonomií, jehož hlavním městem bude Doněck. V kompetenci ústřední moci zůstanou otázky rozpočtu, armády a tajných služeb.