Ředitel CIA Mike Pompeo přiznal, že ošálil prezidenta Trumpa, aby falešně uvěřil, že chemický útok v Sýrii zinscenovala syrská vláda.  Vše nasvědčuje tomu, že se jednalo o útok pod falešnou vlajkou, který ve skutečnosti pocházel od CIA podporovaných skupin rebelů v tomto regionu, vedl Trumpa k tomu, že provedl na Sýrii útok raketami Tomahawk, který zabil 15 civilistů. Activistpost.com hlásí: 


V nedávném projevu na večeři s vedením INSA 11. července Pompeo pronášel typické řeči o tom, jak to má zpravodajská komunita těžké, jak má těžkou pozici, jak je ale důležitá atd. Při té řeči mu však uklouzlo něco pikantního. Pompeo řekl:

Jednou odpoledne, ještě v dubnu, jsem si volal s prezidentem. Ten si chtěl popovídat o pár znepokojivých obrázcích ze Sýrie. Určitě jste spoustu z nich viděli – jsou to ty scény nevinných civilistů svíjejících se v agónii, zjevně obětí chemického útoku.

Prezident měl pro mě hodně jasný vzkaz: Zjisti, co se stalo. Tak jsme hned sebrali řešitelský tým expertů z Agentury. Ti začali v úzké součinnosti s různými proslulými partnery ve zpravodajské komunitě sestavovat dohromady kousky důkazů.

Den nato svolal prezident svůj kabinet. Jak jsme zasedli, obrátil se na mě a zeptal se, na co jsme přišli. Řekl jsem mu, zpravodajská komunita dospěla k závěru, že při tomto útoku byla opravdu použita chemická zbraň, a že ho provedl syrský režim.

Prezident se na chvilku odmlčel a řekl: Pompeo, jsi si jist? Musím přiznat, že mi ta otázka vyrazila dech. Ale věděl jsem, jak solidní ty důkazy byly, tak jsem sebral sílu podívat se mu do očí a říci, pane prezidente, máme ve svá hodnocení značnou důvěru.




Loading...