Itálií se šíří vlna odporu provázená masovými demonstracemi proti zavedení povinného očkování vynucovaným vysokými pokutami a sankcemi. Již od začátku června se v italských městech konají protesty, které zatím vyvrcholily 8. července ve městě Pesaro, kde se podle odhadů sešlo přes 50 tisíc znepokojených občanů. Stále rozsáhlejší protesty však pokračují napříč Itálií a plánují se další demonstrace.


Pro Italy zvyklé žít ve svobodné zemi je zcela nemyslitelné, aby byl zaveden podobný represivní systém povinného očkování (proti 12 nemocem) jako v ČR a některých dalších postkomunistických zemích.

Italové se sešli v několika městech již 3. června u příležitosti Mezinárodního dne poškozených očkováním, aby vyjádřili svůj nesouhlas s navrhovaným zákonem, podle kterého musí rodiče nechat naočkovat své děti do jejich 6 let věku proti 12 nemocem. V případě nedodržení nařízení mají rodiče platit každoročně vysoké pokuty od 500 – 7 500 Eur, jejich dětem nebude umožněno přijetí do školy a budou odkázani na domácí vzdělávání. V případě nezaplacení pokuty mohou být rodiče zbaveni svých rodičovských práv a děti nuceně naočkovány.