Londýnské metro se chystá zakázat v oznámení na nástupištích dobře známé pozdravy „dámy a pánové“ oznámil Londýnský dopravní podnik (TfL). Pozdrav, který předchází mnoha automatickým i živým oznámením, která informují a vedou pasažéry Londýnského metra, bude zrušen ve prospěch „zdravíme všechny“ nebo časově konkrétních frází jako „dobré ráno všichni“.

Personálu už šéfové městské dopravy z Londýnského dopravního podniku řekli, aby ty nové fráze používali, hlásí Evening Standard, což je součást kampaně za dosažení „genderové neutrality“, řekl o té změně ředitel TfL mark Evers: „Chceme, aby se všichni cítili v naší dopravní síti vítáni. Zrevidovali jsme proto jazyk, který používáme při oznámeních a jinde, a zajistíme, že bude plně inkluzivní a bude odrážet vysokou diverzitu Londýna.“

K této změně dochází po tlaku vyvíjeném transsexuálním kapanistkou a mluvčí Strany Zelených Aimee Chandlerem, která řekla, že byla „zesměšněna“ personálem Londýnského dopravního podniku, který jí v roce 2016 říkal, „ale nemáte hlas jako slečna.“ Ač Chandler řekla, že tato změna je „pozitivní“, tak zároveň tvrdí, že nejde dost daleko.

Při rozhovoru s Evening Standard tato kampanistka řekla: „Lidé říkají takové malé věcičky, a ‚nechávají je prožít.‘ Jdou ty maličkosti, které mohou lidem zlepšit život. „Londýn je město, kterým ráda cestuji, je tak diverzifikované. Ale když slyším ta oznámení – vždyť přeci musíme žít v 21. století, ne v 19.“

Chandler vyzývá k přepsání příručky TfL, aby odrážela tyto změny, stejně jako po nové politice komunikace, která by pro personál platila jako komunikační řád.

Londýnský starosta Sadiq Khan o této změně řekl: „Toužím po tom, aby TfL řešil tyto problémy tím, že bude při genderových zmínkách mluvit daleko neutrálněji.“

„TfL tedy přijal závazek přejít od genderově-konkrétních frází jako ‚dámy a pánové‘, které se v současnosti používají v oznámeních, na genderově neutrální alternativy jako ‚dobré ráno/dobré odpoledne všichni‘.

„TfL o tom už poučil svůj personál, avšak čas od času, i personál s dobrými úmysly pořád ještě zpátečnicky použije výrazů jako ‚dámy a pánové‘. Jestli se to bude opakovat často, bude TfL vysílat personálu upomínky.

„Revidovaná frazeologie se bude uplatňovat u nových před-nahraných oznámení používaných po celé síti.“

Zdroj: breitbart.com