Vědci z University of Alabama dokázali, že jsou schopni číst PIN kódy a jiné hesla přímo z lidského mozku. Využili přitom záznamy elektrické aktivity mozku, konkrétně diagnostickou metodu elektroencefalografie (EEG). Čelenka s EEG je stále populárnější mezi hráči, kteří pomocí mozkové aktivity ovládají postavy v hrách. Taková čelenka ale sleduje aktivitu mozku i tehdy, když hráči nehrají. To otevírá prostor pro hackery, kteří mohou získat citlivé údaje jako PIN kódy a jiné hesla, upozornili vědci.


Testovali dvanáct lidí. S čelenkou EEG na hlavě psali na počítačích náhodné PIN kódy složené pouze z čísel a různá hesla. Vědci použili samoučící se algoritmus. Programu trvalo 200 písmen, než dokázal předvídat ty, které teprve budou zadány. PIN dokázal předpovídat s úspěšností 43,4 procenta a při šestimístný hesle s úspěšností 37,3 procenta.

Zatím neexistují technologie, které by dokázaly zachytit mozkové vlny na dálku. Vývoj však jde dopředu a takové nová zařízení přinášejí nejen nové možnosti pro uživatele, ale i pro hackery.