Činitelé Evropské unie jsou znepokojeni kvůli návštěvě prezidenta USA Donalda J. Trumpa v Polsku, že se tím tato pravicová populistická vláda posílí, podpoří je to ve vzdorovitosti k EU a poškodí to tedy „evropskou jednotu.“ Prezident se tu na jeden den zastaví na cestě na summit G20 do Hamburgu na shromáždění přezdívaném Projekt tří moří, který svádí dohromady vůdce Střední Evropy, Baltických států a Balkánu.


Polskem je to pojato jako pokus posílit vliv i mimo EU, se kterou je polská nacionalistická vláda ve sporu kvůli migrační politice a suverenitě.

„Člověk se nemůže zbavit podezření, že je to pokus rozbít Evropskou jednotu,“ řekl při rozhovoru s Reuters o Projektu tří moří důležitý diplomat EU. Další vysokých činitel EU řekl, že Poláci v sobě měli vždy sklony k tlaku na „sebe-ghétizaci“.

V Polsku vládnoucí strana Zákona a spravedlnosti (PiS) a pan Trump měli vždy podobné postoje k migraci a ke klimatické změně a měli stejnou podezíravost k mezinárodním orgánům a ke globalizaci.

Prezident rovněž podpořil Brexit a předpověděl i další rozpadání EU, kdy jeho jednání s rebelujícími pravicovými vládami Střední Evropy bude Brusel bedlivě sledovat.

Polsko zaujalo vedoucí roli v zahájení rozkolu mezi post-komunistickými zeměmi východní a střední EU (převážně s pravicovými vládami) a liberálními národy Západní Evropy.