V pátek USA vedená koalice oficiálně přiznala, že závod o obsazení syrsko-irácké hranice se Syrskou armádou a jejími spojenci prohrála. Teď už tedy USA vítají syrské úsilí o porážku ISIS. The Associated Press (zdroj):


Vojenská koalice USA bojující s Islámským státem by uvítala koordinované úsilí se syrskou vládou nebo jejími Íránem podporovanými partnerskými silami o porážku IS v jeho zbývajících baštách ve východní Sýrii, řekl v pátek americký mluvčí.

Mluvčí koalice plukovník Armády Ryan Dillon řekl v Pentagonu shromážděným reportérům, že cílem USA je porážka IS, ať existuje kdekoliv. Pokud jiní, včetně syrské vlády a jejích íránských a ruských partnerů chce s těmito extremisty bojovat také, pak „my s tím nemáme absolutně žádní problém,“ řekl během promluvy z Bagdádu.

„Pokud to vypadá, že provádí koordinované úsilí o postup do oblastí držených ISIS, a když ukáží, že to jsou schopni provést, tak to není projev ničeho špatného,“ řekl Dillon s odkazem na síly syrského prezidenta Bašara Assada.