(AFP) — Emmanule Macron a Angela Merkel využili prvního bruselského summitu francouzského prezidenta v pátek, aby vyslali nepochybné poselství, že jejich země mají v úmyslu vést EU v jejím po-brexitovém obrození. Tento franko-germánský mocenský pár po schůzkách s 26 protějšky z Evropské unie uspořádal neobvyklou společnou tiskovou konferenci s oběma svými vlajkami na pozadí spolu s modrým logem tohoto bloku se žlutými hvězdami.


„Až bude Francie s Německem promlouvat jedním hlasem, bude moci Evropa konečně kráčet vpřed,“ řekl vedle německé kancléřky se tyčící zdejší nováček Macron sálu téměř až k bodu vzplanutí zaplněnému reportéry.

„Nemůže být žádné odpovídající řešení, pokud to nebude odpovídající řešení pro Francii a Německo,“ řekl tento 39-letý centro-pravicový vůdce.

I přes její o něco pragmatičtější tón, bylo poselství od 62-leté Merkelové to samé.

„Tato tisková konference ukazuje, že jsme odhodláni nacházet řešení problémů,“ řekla.

K této společně tiskové konferenci dochází přesně rok po britském šokujícím referendu, co odhlasovalo, že se stanou první zemí, která Evropskou unii opustí, což spustilo chmurné předpovědi o rozpadu tohoto bloku.

Avšak Evropa naskočila na ten zdobený alegorický vůz oslav Macronova ohromujícího volebního vítězství nad francouzskou vůdkyní krajní pravice Marine Le Pen, aby vytroubila svůj nově nalezený optimismus po letech zbídačování během vyhrabávání se z krize i přes Brexit.

Srdce těchto očekávání tvoří představa, že by Macron mohl tu tradiční „lokomotivu“ táhnoucí evropskou integraci opravit – tj. tu poválečnou alianci Paříže s Berlínem vzniknuvší po staletí konfliktů.

Tito vůdci Francie a Německa – různě ve stylu párů celebrit přezdívaní jako Mekron, Mackerel, Emmangela – řekli, že mají v úmyslu této lokomotivy použít, aby věci uvedli do pohybu.

Macron ujišťoval o tom, že rozhodnutí těchto dvou vůdců objevit se společně bylo více než jen nějakým politickým pózováním.




Loading...