Vážení čtenáři, přinášíme vám aktuální krátké zprávy z portálu Rusvesna. 1; Washington nadává. Severní proud-2 běží. Pokud dříve USA důrazně doporučovaly Bruselu, aby projektu bránil, nyní přešel Washington k sankčnímu tlaku. 2; Přijali nás výhradně srdečně a podmínky byly skvělé, říká hlavní trenér německého mužstva o Rusku. Joachim Löw promluvil o svých dojmech ze Soči, kde německé mužstvo absolvuje první zápas Konfederačního poháru.


3; Jako v Evropě: Kyjevanům, kteří bojují s drakonickými účty za energie, ukázali dodavatelé energií složenky ze zemí EU. Nějak ovšem pozapomněli uvést srovnatelný plat Ukrajinců a občanů EU.

4; Rusové se živí nevzdávají. V tureckém Bajazetu před 140 lety ruská posádka odolávala desetinásobné přesile nepřítele, což mělo velký vliv na výsledek rusko-turecké války v letech 1877 až 1878.

5; Jak Kyjev bojuje s „moskalskou“ církví. Celoukrajinský křížový pochod je nejjasnější příklad toho, že pastorská činnost ukrajinské pravoslavné církve moskevského patriarchátu disponuje obrovským mobilizačním potenciálem.

6; Kronika úpadku. Litva se vylidňuje nevídaným tempem. Země pomalu pohasíná. Měřítko emigrace a další chmurné ukazatele věští smutný konec. Obyvatelstvo Litvy se z 3,7 milionu obyvatel smrsklo na pouhých 2,8 milionu v roce 2016. Rizika jsou skryta v demografickém složení emigrantů: Každý třetí je ve věku 20 až 29 let, každý čtvrtý ve věku 30 až 39 let.

7; Byly zveřejněny záběry z útoku: Honička sebevražedného atentátníka v autě naplněném výbušninami za kolonou obrněné techniky doprovázenou vrtulníkem. Kamera z dronu natočila moment útoku na kolonu sedmi jednotek obrněné techniky na západ od Mosulu. Útočník po honičce dostihl jedno vozidlo a odpálil se v jeho bezprostřední blízkosti.

8; Pochod homosexuálů v Kyjevě: Tak konečně Evropa! LGBT je červená linka, kterou není dovoleno nikomu narušovat. Tak si to užijte, komentují akci v Azovu a Pravém sektoru.

9; Porošenko plánuje zavedení úlev pro obyvatele Donbasu, píší média. V Kyjevě byl vypracován nový plán mírové reintegrace Doněcké a Luganské republiky.

10; Byly zveřejněny záběry z raketového úderu Íránu na základny teroristů v Sýrii. Íránské úřady zdůraznily, že úder má „výchovný“ charakter a je varováním pro všechny takfíristy – příslušníky extremistického hnutí Takfír val Hidžra (Klatba a exil).

11; Jsem účastník ATO! Kyjevan znásilnil ženu televizním ovladačem a pokouší se vyhnout trestu. Za poslední léta jsme na Ukrajině svědky toho, jak patriotismus může ospravedlnit úplně cokoli. Tento případ je však opravdu hodně extrémní.

12; Stavropolští umělci vytvořili hotový skvost. Obraz „Dobytí Říšského sněmu“ složený z portrétů sovětských vojáků.

13; Teroristický čin v Londýně: Dodávka vjela do davu. Jsou oběti na životech. Vozidlo najelo do lidí vycházejících z mešity ve Finsburry Parku.

14; Ukrajinka si stěžuje na bezvízový režim. Popisuje nedůstojné zacházení s Ukrajinci na polském hraničním přechodu Rava, kde všichni museli vysypat své kufry a například vyházet všechno jídlo.

15; Investor Severního proudu 2: Rozpočet Ukrajiny není náš problém. Šéf německé ropné a plynové společnosti Wintershall Mario Mehren nepovažuje za nutné věnovat pozornost rozpočtovým problémům Ukrajiny.

16; Policie chrání homosexuály a trestá za svatojiřskou stužku, stěžuje si autorka populárního blogu „Deník Kyjevanky“ věnující se náladám v hlavním městě Ukrajiny.

17; Lavrov zveřejnil datum setkání ohledně Sýrie v Astaně. Na tomto setkání se mají dohodnout parametry ohledně zón deeskalace v Sýrii.

18; V důsledku ostřelování ze strany ukrajinské armády byla zabita devatenáctiletá dívka. Civilní obyvatelka utrpěla střepinové zranění a zemřela na místě.

19; Good-bye London! Velká Británie zahájila rozhovory o vystoupení z EU. Londýn a Brusel zahajují rozhovory o podmínkách, za kterých země opustí EU.

20; Porošenko odletěl do USA za Trumpem, říká poslanec Nejvyšší rady. Oficiální potvrzení této informace zatím nepřišlo.

21; Evropská unie o rok prodloužila sankce proti Krymu. Západ tvrdí, že nezruší omezení, dokud bude Krym ruský.

22; Grojsman připravuje Ukrajince na zimu. Premiér Ukrajiny už v červnu slibuje stabilní topnou sezónu. Uživatelé sociálních sítí si jej vychutnali.

23; Na Ukrajině policie omlouvá poslance, který střílel v lázních. Ukazuje se, že poslanec nebyl opilý a zbraň drží legálně.

24; Po třech letech války Porošenkovým slovům nikdo neuvěří. V Doněcké republice odpověděli na „mírumilovné“ výzvy Kyjeva. V Doněcké republice odmítli Porošenkův nový plán na „reintegraci Donbasu“.

25; Ukrajinští školáci budou studovat „bezvízový režim“ a Steva Jobse. Obnovena byla výuka zahraniční literatury, ale zahrnuti byli Krymští Tataři a Svetlana Alexijevič.

26; Putin jmenoval nového velvyslance v Turecku. V čele diplomatické mise v Ankaře místo Andreje Karlova, který byl zavražděn v prosinci 2016, bude Alexej Jerchov.

27; Porošenko udělil Jaceňukovi řád Jaroslava Moudrého za eurointegraci. Vyznamenání byla udělena za posílení mezinárodní autority Ukrajiny a mnohaletou plodnou práci“.

28; Kurs eura poprvé od února 2017 přesáhl 65 rublů.

29; Jižní proud: Evropa se vrací ke starším projektům. Tři roky po ukončení projektu plynovodu Jižní proud se o něm v Evropě opět začíná hovořit. Bude ještě možné jeho oživení?

30; Soud prodloužil obstavení lipecké továrny Roshen. Připomeňme, že v prosinci 2016 soud obstavil nemovitost podniku v rámci trestního řízení ve věci krádeže.

31; Reintegrace Donbasu je vojenská záležitost, říká Tymčuk. Čím navrhují nahradit ATO? V podstatě opět vojenskou operací řízenou operativním štábem.

32; Ukrajinští vojáci nadále využívají drony u linie dotyku pro výzvědnou činnost a navádění palby.

33; Porošenkův tiskový tajemník potvrdil, že šéf odletěl za Trumpem.




Loading...