Americký útok na Írán by pravděpodobně vyvolal íránskou odvetu, která by mohla rozpoutat válku na celém Blízkém východě, píše se ve zveřejněné americké zprávě o nákladech a prospěšnosti útoku na Írán. Zpráva, kterou vypracovali bývalí vládní představitelé Spojených států, odborníci na národní bezpečnost a penzionovaní důstojníci americké armády, obsahuje tvrzení, že útoky by otřásly politickou kontrolou íránského režimu a poškodili jeho schopnost vést protiúder. Autoři ale ve zprávě píší, že Íránci by byli schopni odvety – přímo i prostřednictvím svých zástupců.

Agentuře AP byl poskytnut výtisk v předstihu. Podle zprávy je více než dočasné zpomalení íránského jaderného programu lze dosáhnout jedině vojenskou operací včetně okupace, která by však byla dražší než válka v Iráku a Afghánistánu dohromady.

Aktuálně: Írán plánuje nasazení svých válečných lodí v mezinárodních vodách u amerického pobřeží, tím tak hodlá čelit americké přítomnosti na svém území, říká íránský admirá Sayyari.

Rusko: Nic nenasvědčuje tomu, že by Írán vyvíjel jaderné zbraně

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Riabkov přišel s varováním, že útok na Írán by byl katastrofální pro Blízký východ a měl důsledky i daleko mimo region.

 

Válka s Íránem by znamenala třetí světovou válku

Otázka jaderných zbraní Íránu je falešná stopa, ale tato falešná stopa nás může dovést ke třetí světové válce,“ řekl Chossudovsky. Také připomněl všechny americké vojenské základny s jadernými zbraněmi blízko íránských hranic.

„Tato válka by se rozšířila od Středomoří k čínské hranici. Mohly by se do ní zapojit i Rusko a Čína. Mohli bychom se ocitnout na velmi kritické křižovatce,“ řekl Chossudovsky.

 

Syrské a iránské domino vede ke světové válce

Pro ty, kdo jsou na straně Izraele, USA a NATO, i ty, na straně Středního východu, Ruska, Číny atd. sečteno a podtrženo, stejně nebude žádných vítězů. A to je ten „nejlepší scénář“. Nikdo nebude oslavovat triumfálními pochody vítězství. V kolébce civilizace nedojde k žádné velké mírové reformaci. Ti jediní lidé, co budou oslavovat konec toho devastujícího nepřátelství budou ti hypertroficky přebohatí zazobanci chorobně žíznící po moci – to 0,01%, které si v soukromí bude oslavovat svůj skvělý globální puč a chechtat se zbytku světa, který se sám vypálil a přijde za nimi s prosíkem o pomoc.

]]>