Vatikánská observatoř uspořádala tento týden speciální astronomický workshop k uctění tvůrce teorie původu vesmíru Velkým třeskem, katolického kněze jménem Georges Lemaître. Mezinárodní workshop s názvem „Černé díry, gravitační vlny a časoprostorové singularity,“ je navržený k oslavě odkazu otce Goerge Lemaître (vyobrazeného výše spolu s Albertem Einsteinem), astronoma, který první v roce 1927 formuloval teorii Velkého třesku (čili „prvotního atomu“, jak ji nazval) naznačující, že ten rozpínající se vesmír by mohl být vysledován v čase zpětně až k jedinému bodu prvopočátku.


Tato akce běží od úterka do pátku a patří k ní série prezentací o jevech počínaje supernovami až ke kosmickým protuberacím, stejně jako speciální vzpomínky na otce Lemaître a jeho přínosy pro astronomii.

Přes populární předsudky o církvi jako proti-vědecké vyvěrající z neblaze proslulé události s Galileem, historické záznamy naznačují opak. Jak uvedl historik vědy John L. Heilbron z University of California-Berkley: „Římskokatolická církev poskytla více finanční pomoci a sociální podpory pro studium astronomie během těch šesti století od obnovy pradávných učení koncem pozdního středověku do doby osvícenství než kterákoliv jiná instituce a nejspíše více, než všechny ostatní instituce dohromady.

To, co lze říci o astronomii lze říci stejně i o medicíně, fyzice, matematice a chemii. Zrovna tak, jak si křesťanská církev držela pod patronátem umění, tak stejně živě podporovala i vědecká bádání. Řada největších vědců historie – Newton, Pauster, Galilei, Lavolasier, Kepler, Koperník, Faraday, Maxwell, Bernard, Mendel a Heisenberg a mnozí další byli všichni křesťané a několik jich byli kněží.