PAŘÍŽ (AP) — Pařížští prokurátoři ve čtvrtek, tj. tři dny před hlasováním, zahájili předběžné vyšetřování, zda k ovlivnění hlasování nebylo použito falešných zpráv. Centristický prezidentský kandidát Emmanuel Macron podal žalobu jen hodiny poté, co jeho krajně pravicová rivalka Marine Le Pen ve středu v noci, během jejich jediné debaty jeden na jednoho, naznačila, že tento bývalý bankéř by mohl mít off-shorový účet.


Le Pen řekla: „Doufám, že nezjistíme, že máte off-shorový účet na Bahamách.“

Vypadalo to, že mluví o dvou sériích zpráv zjevně od cizinců, publikovaných jen hodiny před jejich napjatým střetem, které údajně ukazují, že Macron byl nějak zapojen do Karibské banky a firmy ležící na ostrově Nevis.

Macronův tábor řekl, že tento bývalý investiční bankéř se stal obětí „kampaně kybernetických dezinformací.“ Macron promlouvající v rádiu France Inter Le Pen obvinil z šíření „falešných zpráv“ a řekl, že nikdy neměl bankovní účet „v žádném daňovém ráji.“

„Všechno je to fakticky nepřesné,“ říkal Macron.

Le Pen z těchto náznaků ve čtvrtek, jelikož tyto fámy byly vyvráceny, rychle vycouvala. Ale prokurátoři krátce nato zahájili vyšetřování kvůli podezření z podvrhů a z šíření falešných zpráv za účelem odklonit voliče.

Le Pen a Macron se v neděli střetnou ve francouzských prezidentských volbách, kdy poslední průzkumy veřejného mínění ukazují, že pro-EU zaměřený Macron má nad svou krajně pravicovou rivalkou silný náskok.

V údajných dokumentech to „M“ u Macronova údajného podpisu neodpovídalo jeho autentickému podpisu a ať ten dokument napsal, kdo chtěl, vypadl, že neměl jasno, zde ta dotyčná firma byly komanditní společností nebo společností s ručením omezeným. Metadata vtělená do dokumentu naznačují, že byl vytvořen těsně před vystavením na internet – což vyvrací tvrzení vystavujícího anonyma, že tento dokument cirkuloval u „stovek francouzských žurnalistů,“ kteří se toho „všichni zalekli.“




Loading...