Italská rodina se před devíti lety ujala migranta z Maroka, kterému poskytla nejen střechu nad hlavou, ale i jídlo, ošacení a vše potřebné pro příjemný život bez práce. Bohužel, mladík se svým dobrodincem odvděčil nejhorším možným způsobem. V pondělí ho podle medializovaných informací v Turíně zatkla speciální jednotka (ROS) za to, že plánoval teroristické útoky v zemi a byl označen za „mimořádně nebezpečného“.

Marocký migrant Mouner El Aoual (29 let) žil s italskou rodinou v Turíně devět let, během nichž se mu dařilo udržovat své aktivity v tajnosti. Hostitelé nevěnovali pozornost tomu, co dělal na internetu a s kým si psal, i když některé z telefonních čísel, které používal, patřily jim.

Žena (66 let) se synem (25 let), kteří mu poskytli domů, jsou z jeho konání zděšeni. „Ať ho Bůh potrestá. Dali jsme mu střechu, postel, a takto nás zradil,“ vyjádřila se pro noviny El Aoualova náhradní matka, podle které se k ní vždy choval laskavě. Pomohl jí s nákupem nebo šel vyvenčit psa. „Je to jako bodnutí do srdce,“ dodala.

Dvojitá tvář mladíka byla překvapením i pro sousedy, podle nichž byl vždy přátelský a ochotný. Nepůsobil žádným zvláštním dojmem.

Podle soudce je zadržována osoba „mimořádně nebezpečná“, a to nejen proto, že veřejně obhajovala „zabíjení nevěřících a podporování ideologie Daeš“, ale skutečně plánovala provést to, o čem mluvila.

Italská tisková agentura ANSA uvedla, že podezřelý na chatech oslavoval a podporoval teroristické útoky po celé Evropě, zejména v Berlíně, ve Francii a ve Švédsku, a nedávno se pokusil rekrutovat lidi, kteří mu pomohou při jeho útoku v Itálii.

„Ať žije Abu Bakr al-Bagdád, přísahám mu věrnost za každých okolností. Je to můj kalif, protože si to zaslouží,“ napsal v únoru. Také publikoval podle portálu torino.repubblica.it materiál o bojových technikách, vražděni, oklamáni policejních kontrol a o tom, jak se chovat v západních zemích, abyste se stali „neviditelnými“.