Bob Graham, bývalý guvernér Floridy, který byl místopředsedou komise pro vyšetřování 11/9, tvrdí: “Saudové umožňovali asistenci některým únoscům a mám podezření, že poskytovali nějakou asistenci většině, ne-li všem únoscům. Podle mého názoru by se 11/9 nemohlo stát, pokud by neexistovala podpůrná infrastruktura ve Spojených státech. Saudy míním saudskou vládu a Saudské Araby, kteří jsou z nějakého důvodu závislí na vládě, což zahrnuje veškerou místní elitu.” Novináři Anthony Summers a Robbyn Swanová shromáždili důkazy o působení sítě Saudů v USA, kteří měli vazby na útočníky.

V jednom případě šlo o dům ve Floridě, odkud se Saudové s útočníky komunikovali. Případ byl vyšetřován FBI, byl ale zatajen vyšetřovací komisi. Otázkou tedy je, jak komise mohla správně vyšetřit podíl všech zahrnutých aktérů. Podle Summerse a Swanové mají saudští aktéři zřejmě krytí od americké vlády (viz 2. interview). Ke stejnému zatajení informací vyšetřovací komisi (v tomto případě byla ale věc možná ignorována komisí…) došlo v případě informaci o pobytu dvou únosců Khalida al-Mihdhara a Nawafa al-Hazmia v USA, konkrétně v v domě informátora FBI (!) v Kalifornii, o čemž nedávno promluvil bývalý antiteroristický car Richard Clarke.

Podle Bushova a Clintonova antiteroristického cara došlo k rozsáhlé manipulaci s fakty o 11/9

Richard Clarke, Bushův a Clintonův nejvyšší antititeroristický car, přišel s obviněním, že z nejvyšších míst CIA byl vydán příkaz potlačit klíčové informace týkající se dvou únosců letadel patřících k al-Kaidě, kteří pobývali na území USA. Clarke se domnívá, že špičkoví činitelé CIA se snažili únosce naverbovat a obrátit je na naši stranu, ale neuspěli. Když jim došlo, že se dopustili chyby, zahladili stopy tak, aby FBI nevyšetřovala jejich nelegální zpravodajské aktivity, “zneužívání pravomoci a přečiny” na půdě USA. Není to jen Clarke. Spoustu vysokých vládních anti-teroristických expertů zpochybňuje stanovisko CIA týkající se těchto událostí.


Článek z Raw Story shrnuje fakta o tom, nakolik měly americké zpravodajské služby povědomí o aktivitách únosců v USA před útoky z 11/9:

James Bamford, autor knihy The Shadow Factory, ve své knize z roku 2008 zkoumal práci NSA (pozn. Národní bezpečnostní agentura) a zjistil, že tato agentura úzce monitorovala únosce letadel, když se pohybovali po Spojených státech a komunikovali s operačním centrem Usámy bin Ladina v Jemenu. NSA odposlouchávala bin Ladinův satelitní telefon, a to od roku 1996.

***

PBS také zjistila, že “Komise pro vyšetřování 11/9 nikdy nezkoumala roli NSA v širším selhání zpravodajských služeb v době útoků na Světové obchodní centrum a Pentagon. Kdyby tak učinila, byla by schopna pochopit, do jaké míry měla agentura k dispozici důležité části skládačky, které ale nikdy nedala dohromady, ani nezveřejnila všechny dostupné informace CIA či FBI.”

V recenzi na Bamfordovu knihu bývalý senátor a člen Komise pro vyšetřování 11/9 Bob Kerry napsal: “Podle pozdějšího zjištění Komise pro vyšetřování 11/9 činitelé amerických zpravodajských služeb věděli, že al-Kaida plánovala schůzku v Malajsii, zjistili jména dvou rekrutovaných útočníků Khalida al-Mihdhara a Nawafa al-Hazmiho, kteří se schůzky účastnili, a měli podezření, že jeden z nich, možná oba, odletěli do Los Angeles. Bamford odhalil, že NSA po celé měsíce odposlouchávala jejich telefonáty do Jemenu, agentura se však “nikdy nenamáhala” vysledovat, odkud telefonáty pocházely. “FBI bylo oznámeno, že Hamid mohl být kdykoliv nalezen během několika sekund.”

Michale Scheuer, bývalý analytik CIA, řekl PBS: “Žádní z těchto informací, o kterých dnes večer mluvíme, není ve zprávě Komise pro vyšetřování 11/9. Jednoduše to všechno ignorovali.”

Nejenže tehdejší ředitel Michael Heyden nikdy nebyl přiveden k odpovědnosti ze tyto údajné chyby NSA, ale byl ještě k tomu pověřen dohledem na mohutné rozšíření domácího sledování během Bushovy vlády. V roce 2006 mu byla udělena funkce ředitele CIA.

A protože NSA doručuje zprávy přímo Bílemu domu, celá teorie o tom, že k 11/9 došlo kvůli “válkám o území” mezi jednotlivými zpravodajskými službami, není udržitelná. Ve skutečnosti NSA a další zpravodajské služby dodaly Bílému domu dostatek informací, aby 11/9 bylo zastaveno, Bílý dům je ale ignoroval a přerušil další vyšetřování.

Únosci bydleli s informátorem FBI:

Vyšetřovatelé Společného kongresového vyšetřovací komise (11/9) zjistili, že informator FBI byl hostitelem, a že dokonce pronajimatelem místnosti dvoum únoscům v roce 2000; když vyšetřovatelé chtěli vyslechnout informátora, FBI jim to přímo zamítla a pak jej ukryla na neznámé místo; vysocí činitelé v FBI prohlásili, že tyto zakrývací manévry byly podniknuty na příkaz z Bílého domu.

 

Bývalý guvernér: Saudská Arábie poskytla asistenci nejméně dvěma útočníkům na Dvojčata

Bývalý guvernér Floridy Bob Graham na televizi MSNBC prohlásil, že nejmíň dva z údajných únosců letadel při teroristickém útoku 11/9 obdrželi asistenci ze Saudské Arábie. Graham v nedávno vydané novele Keys to the Kingdom ukázal na podíl Saudských Arabů. Pro MSNBC řekl, že novela je založena na skutečných faktech.

Graham řekl, že existuje spoustu nezodpovězených otázek okolo role, kterou sehrála Saudská Arábie. Vznesl také otázku, proč vláda zabránila Kongresu, aby obdržel informace týkající se útoku 11. září 2001 a spojení Saudské Arábie s ním.

V roce 2009 Bushova vláda odmítla zveřejnit zprávu Kongresu, podle které byly možné vazby mezi saudskoarabskými vládními činiteli a únosci. Bush řekl, že nemohl vyhovět žádosti saudskoarabského Ministerstva zahraničí o možnost očistit jméno arabského království, protože by podle informací zveřejněných v médiích zpráva poškodila americké zpravodajské operace. Podle jistých zdrojů redigovaná verze části zprávy obsahovala důkaz o finančních vazbách mezi Saudskou Arábií a podporovateli al-Kajdy.

Graham opomenul, že CIA a pákistánská ISI také financovaly skupiny v Afghánistánu, které byly později nazvány al-Kajdou. Tato vazba je jedním z možných důvodů, proč Bush Kongresu odepřel informace týkající se útoků.

“V letech 1978 až 1992 dala americká vláda na podporu frakcí mudžahedínů zbraně, výcvik a finance v hodnotě alespoň 6 miliard dolarů (některé odhady hovoří až o 20 miliardách),” napsal Norm Dixon. “Ostatní západní vlády a rovněž Saudská Arábie přihodily alespoň stejně velkou částku. Movití arabští fanatici, jako je Usáma bin Ladin, rovněž poskytli miliony dolarů.”

Americká zahraniční politika pro Afghánistán byla zformulována bezpečnostním poradcem Jimmyho Cartera, Zbignewem Brzezinskim, a byla uplatňována i za jeho nástupců. “Jeho plán se zdaleka neomezoval jen na přinucení sovětských vojsk k odchodu,” poznamenává Dixon, “jeho účelem byla spíš vytvoření mezinárodního hnutí, které by šířilo islámský fanatismus do muslimských sovětských republik ve Střední Asii, aby destabilizovaly Sovětský svaz.”

Bylo také využito po 11. září 2001 k ospravedlnění války s terorismem a k propagandě o hrozbě ze strany radikálního islámu. Grahamova kniha a její tvrzení, že USA zahladily stopy po podílu Saudské Arábie na 11/9 a ochránily údajné únosce, by měla být použita k vyžadování nového vyšetřování útoků 11. září.

O konexích Saudské vlády k útočníkům na Dvě věže měli nepřímý důkaz i LA Times. Takto to shrnuje novinář Pul Jay:

Je zde další otázka, která by měla … na co je potřeba upozornit a co by nemělo upadnout v zapomenutí, je článek LA Times vydaný nedlouho po 11/9 – myslím, že rok či dva po 11/9 – o jednom členovi kongresové komise, který při vyšetřování 11/9 měl v ruce dokument, který uváděl jména členů saudské královské rodiny, kteří přímo financovali členy konspirace 11/9, a že všechna jména a většina příslušných informací byla před zveřejněním dokumentu odstraněna. Dotyčný reportér LA Times, kterému jsem potom volal a ptal se ho, zda by to potvrdil – to bylo a si dva nebo tři roky poté, co článek napsal – nejenže to potvrdil, ale celá redakce LA Times si stojí za tím, že tento reportér mluvil s někým, kdo viděl dokument před vyškrtáním jmen a údajů, a že v něm bylo uvedeno spoustu členů saudské královské rodiny. Nemyslím si, že bychom v tomto rozhovoru docházet k nejrůznějším závěrům, ale je zde tolik nezodpovězených otázek. Myslím, že bych souhlasil s těmi, kdo říkají, že je potřeba vše vyšetřit nějakou nezávislou komisí.

]]>