Ruský president Vladimir Putin zahájil proces úplného osvobození Ruska od mezinárodního bankovního kartelu pohřbením dolaru nahrazeného zlatem.  S tím, jak je napětí mezi Západem a Ruskem na bodu varu, přistupuje Putin k nezbytným přípravám na osvobození své země ze sevření Rothschildy kontrolovaného bankovního systému.


Thefreethoughtproject.com hlásí

Rusko není samo – odklon od značně škodlivého Západo-centrického mezinárodního bankovního kartelu směrem k systému méně závislému na ohromných bankovních spiknutích je novým plánem zemí BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika) a jejich spojenců k opuštění všemocného dolaru a k prosazování nezávislosti. 

Pro Putina se ten hlavní problém týká Celosvětové mezibankovní finanční komunikace, čili systému SWIFT – který celosvětově umožňuje rychlé a bezpečné finanční transfery – kdy docházelo od Spojených států a jejich spojenců k hrozbám, že ruské banky od něho odříznou. 

„Laicky řečeno,“ hlásí Matthew Allen, „SWIFT umožňuje rychlé a (údajně) bezpečné mezinárodní finanční transfery. Až za padesát let budete moci použít debetní kartu Bank of America i na Měsíci (za nízký poplatek 2 000 měsíčňanských rublů), tak to bude protože to umožní buď SWIFT, nebo nějaký mu podobný systém.“ 

Ekonomové opakovaně varovali před možnou zkázou způsobenou vyloučením Ruska ze systému SWIFT, ale v roce 2014 – když USA na Moskvu opět uvalily sankce – se Putin rozhodl, nedát jim žádnou šanci a začal pracovat na systému, který je daleko méně centralizovaný a zabezpečit tak, jak svou zemi, tak své spojence. 

Tvůrce politik Evropské centrální banky Ewald Nowotny v roce 2015 varoval před odříznutím Ruska ze SWIFTU, jako před „velice problematickým, protože by to nejspíš podvrátilo důvěru v tento systém,“ a kdyby k tomu došlo, „mohlo by to mít zhoubný dopad na všechny společnosti, které v Rusku podnikají.“ 

A tak jsme se dočkali, nedávné zprávy se už chvástají, že jakékoliv snahy vyloučit Rusko ze SWIFT by na finanční situaci této země měly jen nepatrný účinek, když uvádí: 

„Pokud by Společnost pro celosvětovou mezibankovní finanční komunikaci (SWIFT) v Rusku zavřela, tak se bankovní systém této země podle guvernérky Centrálního banky Elviry Nabiulliny nezhroutí. Rusko má totiž náhradu. 

„Docházelo k hrozbám, že by nás mohli odpojit od SWIFTu. My jsme ale dokončili práce na svém vlastním platebním systému, a pokud by k něčemu došlo, budou všechny operace ve formátu SWIFT uvnitř země nadále fungovat. Vytvořili jsme si alternativu,“ řekla Nabiullina na středeční schůzce s prezidentem Vladimirem Putinem. 

„Rovněž dodala, že 90 procent ruských bankomatů je připravených přijímat použití platebního systému Mir, tj. domácí verze systému Visa a MasterCard.“ 

Zprávy z roku 2016 odhalily, že asi 330 ruských bank zavedlo národní alternativu ke SWIFT, tj. systém SPFS pro transfery finančních zpráv. 

Navíc „Moskva s Pekingem udělaly další krok k de-dolarizaci otevřením clearingové banky pro yuany v Rusku. A tento měsíc otevřela Ruská centrální banka svou úplně první zahraniční pobočku v Pekingu, aby umožnila lepší komunikaci mezi ruskými a čínskými finančními úřady,“ hlásí Russia Insider. 

„Finanční regulační úřady Číny a Ruska podepsaly série významných dohod, které znamenají novou úroveň finanční kooperace,“ tvrdí Dimitrij Skobelkin, místo-šéf Ruské centrální banky. 

Zatímco americké Federální rezervy, Bank of England a další finanční hráči dále obchodují v nefyzických měnách a zvláště se spekulativními futures na kovy a jedou v dalších rizikových praktikách – tak se pro země BRICS i jiné staly významnou prioritou nákupy velkých množství fyzického zlata. 

Centrální banky byly obviňovány z různých způsobů manipulace systémem, aby se zajistilo, že dolar zůstane ve finančním vypořádání světa nadále tím hlavním, ale nechuť k tomu narůstala a pro mnoho zemí, co do toho nemají svým Západním patronům co mluvit, se stalo opuštění dolaru takovou prioritou, téměř jako kdyby šlo o něco hnusného. 




Loading...