Turecko je v Sýrii ve slepé uličce.  Erdoganův sen o postupu na Raqqa a Deir Ezzor nebo dokonce do města Aleppo zablokovala dohoda mezi USA a Ruskem. Jeho zástupné síly uvízly severovýchodně od města Aleppo a nemají žádnou cestu k postupu dále na jih, východ nebo západ. Dobyly kousíček venkovského území, které Erdoganovi nedává žádnou vyjednávací páku, může mu ale způsobit spoustu bolení hlavy.


Malý ruský kontingent se přemístil do kurdské enklávy v severozápadní Sýrii kolem Afrinu, čímž zablokoval jakýkoliv vážný turecký postup proti této oblasti. 

Turecko spolu s jeho mecenáši, co to platí, v Kataru a v Kuvajtu a v Saúdské Arábii boj o Sýrii prohrálo. Pořád ještě tiše podporované USA se v současnosti pokouší zoufale se něčím uchytit, aby zase dosáhlo nějakou vyjednávací sílu pro příští kolo Ženevských rozhovorů. A i to nejspíš selže. Jejich zástupné síly na severozápadě včetně Al Kaiídy se přesunuly ze severu k městu Hama (viz mapa, červeně – syrská vláda). Během posledních několika dní zabraly 11 malých vesnic, které byly jen slabě bráněny. Teď je drtí ruské a syrské letectvo s tím, že se připravuje protiútok Syrské armády, a ten je brzy odrazí zpět. 

Koordinovaně s útoky v Hama proběhl i pokus uchvátit území na východní periferii Damašku a na jihu u Deraa. Damašský útok se vyčerpal. Takfiristé nevydobyli žádné území a protiútok proti nim je už v plném proudu. Útok v Deraa neprolomil obranné linie Syrské armády. 

V jižním Deraa byl zabit i šéf propagandistického gangu „Bílé přílby“, když IED zaútočily na síly přidružené k al-Kaidě. Nebyl to žádný Samaritán. Velel také 18. Pěší divizi, která je součástí ze zahraničí placeného povstání proti syrskému státu. 

Značná část Syrské armády se přesunula do gubernie Idleb, kde se zatím připravují další osvobození od Takfiristů. Zatím nebyl žádný datum pro tento úder stanoven. 

Východně od města Aleppo zablokovala Syrská armáda postupy všech zástupných skupin Turecka. Pokračovala směrem k jihu, aby si zabrala venkov od Islámského státu a dosáhli v tom pěkný pokrok. Dnes je největší město této oblasti Deir Hafar už téměř Syrskou armádou obklíčeno, když jej bojovníci Islámského státu náhle opustili. Město je teď tedy zpět v rukou vlády. (Tento zdroj se mýlil. Deir Hafar je už v podstatě sice obklíčen, ale ve vládních rukou ještě není. – 23. března 23:10) Syrská armáda v této oblasti nadále postupuje k jihu a na jihovýchod k Raqqa a k Deir Ezzor. 

Americké zástupné síly v severovýchodní Sýrii, tj. kurdské anarcho-marxistické PKK/YPK postoupily na Raqqa. Raqqa leží kousek na sever od Eufratu. Jedinou cestou na jih a západ od Raqqa, která zůstala otevřená, je ta přes přehradu Tabqa na Eufratu, co vytváří jezero Assad. 




Loading...