Vladimir Putin vyslal jasné varování Izraeli sdělující, že pokud okamžitě nenařídí svým tryskovým bitevníkům, aby opustily syrský vzdušný prostor, tak bude Rusko nuceno přistoupit k akcím.  Podle velvyslance Bashar Jaafariho řekl Putin Netanyahuovi, že se pro Izrael pravidla hry v Sýrii změnila, když jej varoval, že Izrael už nemá volnost v této zemi pod ruským dohledem používat svých vojenských letounů.


„Putin vyslal jasné poselství,“ řekl Bashar Jaafari syrské televizi. „Skutečností je, že izraelský velvyslanec v Rusku byl předvolán k pohovorům jen den poté, co ruskému ministerstvu zahraničí ve čtvrtek předložil svou akreditaci, a kategoricky mu řekli, že tahle hra končí.“ 

Haaretz.com hlásí

I to, že Sýrie minulý čtvrtek v noci použila proti Izraeli svou protileteckou palbu, změnilo hru, řekl Jaafari s dodatkem, že Sýrie nebude nečinně přihlížet izraelské hrozbě. 

Rovněž tvrdil, že od počátku občanské války v Sýrii v roce 2011 milice opozičních skupin systémy protiletecké obrany náležející režimu prezidenta Bašara Assada sabotovaly, čímž pro Izrael zařídily operační volnost. 

V jiném incidentu ohlásila v neděli syrská média, že při izraelském náletu byl u Quneitry na Golanských výšinách zabit velitel milice bojující po boku režimu. 




Loading...