Poslanci Evropského parlamentu spolu se starosty „progresivních“ měst celého kontinentu se sešli k diskusi, „jak se potýkat s Euroskepticismem a populismem.“  „V době, kdy Evropa prahne po udržení své legitimity a relevance tváří v tvář rostoucí deziluzi a Euroskepticismu, mohou právě města poskytnout ten kritický spojovací článek s občanstvem,“ oznamovala webová stránka úterního summitu ‚euro-měst‘.


Vůdci během tohoto shromáždění navrhli širokou škálu potenciálních možností nápravy včetně poskytnutí více peněz regionům, pro-evropské (pro-EU) „vzdělávání“, užší vazby s Ruskem a ukončení migrační krize.

Starosta německého Mannheimu Peter Kurz poukazoval, že láska lidí k EU uvadá, protože jsou to ignoranti. „Evropa potřebuje více politického vzdělání,“ řekl podle EURACTIV. 

„Lidé nejsou proti Evropě, lidé mají problém s EU tak, jak dnes funguje,“ tvrdil šéf-vyjednavač Brexitu za Evropskou komisi Guy Verhofstadt. 

Minulý měsíc bývalý prezident Evropského parlamentu Martin Schulz řekl, že populismus je „virus“, který „by mohl vést ke konci EU,“ k čemuž došlo jen pár dnů poté, co pan Verhofstadt řekl, že blok se potýká s „existenční krizí,“ a mohl by „zmizet“. 

Starosta slovinské Ljublaně Zoran Janković na EU apeloval, aby byla méně nepřátelská vůči čím dál nacionalističtějšímu Rusku, což je názor v méně liberálních východoevropských státech velmi populární. 

Žádal zrušení sankcí proti Rusku s dodatkem: „Kdokoliv, kdo by chtěl být v EU, by měl být začleněn.“ 

„Evropa má příliš pomalý rozhodovací proces, potřebujeme se už zbavit embarga na Rusko. Musíme konkurovat Číně a nové Americe,“ řekl Luigi Brugnaro, starosta Benátek v souznění s panem Jankovićem.