5. ledna 2016, Praha. Pirátská strana se připojuje k iniciativě Přichází rozvědka, aby poukázala na další neúměrný růst pravomocí Vojenského zpravodajství ve vztahu k občanům této země. Nesouhlasí se zněním novely zákona o Vojenském zpravodajství, kterou projednává Poslanecká sněmovna, a která má údajně chránit internetovou bezpečnost. Ve skutečnosti nový zákon dovolí zpravodajcům ještě více sledovat a aktivně zasahovat do provozu Internetu, většinou bez předchozího souhlasu soudu.


Otevřená iniciativa s názvem Přichází rozvědka spojuje subjekty podporující svobodný internet v České republice. Vznikla jako hlavní aktivita platformy IT odborníků DBAS (digitální bezpečnost a soukromí) a do dnešního dne sdružuje sedm členů včetně Pirátů.

Iniciativa Přichází rozvědka upozorňuje občany-uživatele, že pokud bude přijata novela zákona o Vojenském zpravodajství ve své současné podobě, bude rozvědka sledovat celý český Internet. V praxi to bude znamenat, že zpravodajci budou moci číst naši poštu i soukromé zprávy, odposlouchávat naše telefonní hovory přes internet, sledovat nás na sociálních sítích, monitorovat námi navštěvované stránky a sledovat naše nákupy, přehrávaná videa a vyhodnocovat naše uživatelské zvyklosti.

Součástí iniciativy je Výzva Orwellův zákon k veřejné debatě a následné změně projednávané novely zákona tak, aby na jedné straně splnila účel obrany kyberprostoru ČR a zároveň také nenarušovala soukromí, práva a svobody občanů ČR.

„Technologie, kterou už dnes rozvědka pololegálně běžně používá, umožňuje v rámci sledování zaměřit se na konkrétní osobu. Aktivní prvky v síti, které agregují komunikaci prostě, totiž sčítají každý jeden komunikační balíček. Neznaje kontext, Pan Chalupa (ANO) to v našem rozhlasovém duelu potvrdil, že toto se děje dokonce až do úrovně vyhledávání klíčových slov v komunikaci lidí.