Šéfredaktor týdeníku Echo Dalibor Balšínek přispěl do debaty velmi rozčíleným komentářem na sociální síti, kde s prezidentem zúčtoval i na poměry současné veřejné debaty velmi brutálně. … Miloš Zeman je odporná mstivá svině a není to poprvé. A vím o čem mluvím.


Je to odporný člověk, fakt, že se takhle mstí na téměř 90 letém člověku, který si prošel Osvětimí, mě definitivně vytočil a řeknu poprvé, o co šlo v roce 1996, když jsem navštívil Zemanovu matku. Nešlo jen o pokus o sebevraždu jeho syna, který tak nečinil z neštastné lásky, ale proto, že trpěl, že na něj otec kašle. Tenkrát jsem se několikrát sešel s první ženou Miloše Zemana Blankou. Pracovala jako účetní v Umělecko-průmyslovém muzeu, byl jsem tam asi třikrát, byl jsem také v Kolíně, kde žila matka Miloše Zemana, obešel jsem sousedy v domě, kde spolu tenkrát žili a hlavně jsem se dostal k rozvodovému spisu Miloše Zemana a Blanky Zemanové. Získal jsem jej vlastní prací, když jsem jej vytáhl ze dvou zaměstnankyň Archivu Městského soudu v Praze, který tenkrát sídlil na Malostranském náměstí. Kopii toho spisu, jehož originál zřejmě zničila povodeň v roce 2002 (archiv se totiž přestěhoval na jinou adresu) mám natočenou na videokazetě a to, o co potom šlo, bylo fyzické napadání matky (doloženo je výpověďmi) a mlácení první ženy (doloženo lékařskými zprávami a hlavně dvěma oznámeními na tehdejší místní oddělení SNB, jedno bylo stoprocetně v roce 1977). Ve spise je mnoho neuvěřitelných věcí včetně toho, jak Zeman stával před zrcadlem, citoval Nietzscheho a říkal, že jednou bude mít státní pohřeb (což se mu evidentně zdaří). Reportáž jsem nakonec neodvysílal, byl jsem mladý, životu jsem moc nerozuměl a hlavně paní Blanka Zemanová mě na kolenou prosila, ať to nedělám, že přijde o syna a že ji vyhrožoval Šlouf, že ji zničí. Zeman mě tenkrát obviňoval, že jsem agentem BIS, politicky tlačil na mou výpověď z práce (což se mu podařilo), ale o mě nejde, protože jsem to všechno přestál. Ledacos o Miloši Zemanovi ví i Jiřina Šiklová, která byla při rozvodu jeho patronem (za bolševika to bylo mnohem komplikovanější se rozvést než dnes). Až najdu čas, a to si ho teda najdu, tak sepíšu všechno, jak to bylo.

P.S. K případu jsem se dostal naprostou náhodou. Ještě v roce 1996 byl v LN na Poslední straně formát, který se jmenoval WildDuck. Šlo o ironické smyšlené zprávy, jednu z nich tenkrát napsal Karel Steigerwald a pojednávala o dětech z rozvedených rodin politiků a podle upřesnění, a že si zakládají politickou stranu. Byl volební rok a ČSSD měla tenkrát postavenou kampaň na rodině a solidaritě, Zeman se na plakátech objevoval s tenkrát mladou ženou Ivanou a dcerou Kateřinou. Steigerwaldův WildDuck vyšel jen na prvním, moravském vydání, protože bylo zasedání Redakční rady LN, které se to nelíbilo. V dalších vydáních to už nevyšlo a začal jsem zjišťovat, jak to celé bylo. Tenkrát jsem byl už dva týdny v TV Nova, takže jak to v LN přesně probíhalo, vím jen zprostředkovaně. Dnes ráno mi volal Karel Steigerwald, který upřesnil, že WildDuck byl přesně o tom, že Zemanův syn chce být na plakátech s otcem. KS vůbec netušil, že Zeman má syna, ale jeho žena Eva byla ta, která mu text rozmluvila s pochybnostmi, že to může být pravda. Ve vydání se text objevil o den později bez jeho vědomí.