Jak známo, měl předvolební duel prezidentských kandidátů Zemana a Drahoše na ČT moderovat Václav Moravec. Ten to však odmítl, takže jej v této prestižní roli, sledované více než dvěma miliony diváků, zastoupila jeho kolegyně Světlana Witowská. Včera, to je v pátek dopoledne, se redaktora Moravce na důvod jeho odmítnutí řídit historicky nepominutelný souboj dvou adeptů českého prezidenství zeptala redaktorka Seznamu.cz Renata Kalenská.


Jistě. Ale jen za jediného předpokladu. A totiž toho, že redaktor Moravec si byl zcela jist tím – a to už od samého počátku, kdy se o duelech začalo mluvit - že i kdyby proti Zemanovi ze sálu České televize vyvstali najednou všichni zlí duchové, kteří se zde proti němu houfují už od jeho první prezidentské volby před pěti lety, a i kdyby se jemu samému podařilo v čas aktuálního duelu v sobě zmobilizovat všechny divy své novinářské prohnanosti, vyjde z tohoto souboje Miloš Zeman jako jasný a nepopiratelný vítěz.

A U TOHO, PROSÍM, ON, REDAKTOR VÁCLAV MORAVEC, NEPOTŘEBUJE BÝT!

„A mám-li prohrát, nechť dokáži stát u cesty a pozdravit vítěze, až půjde kolem“, říká se v jedné finské modlitbě, která psychické ustrojenosti redaktora Moravce asi mnoho neříká.

On chce a umít být jen u výher. U proher nechť je někdo jiný. Na ty on není vůbec zvědavý.

Hle, jádro člověka, kterému zpravodajství České televize svěřilo úkol být nestranným a spravedlivým rozhodcem a průvodcem politických rozhovorů.

Lubomír Man