„Několik ušlápnutých lidiček, kteří sami v životě nic nedokázali, napíší kritické komentáře o tom, že ten či onen si ono vyznamenání nezaslouží nebo naopak, že by ho měl dostat někdo úplně jiný. Závist, která vás bude provázet, je něčím, co musíte překonat,“ vzkázal prezident Zeman těm, které vyznamenal. Na závěr svého projevu k vyznamenaným osobnostem, řekla hlava státu několik vět, ve kterých předpověděla, co se následně stane.


„Dámy a pánové, jsem velmi rád, že nyní mohu udělit státní vyznamenání lidem, kteří si to zaslouží. Jsem si plně vědom toho, že je bude pronásledovat závist. Že několik ušlápnutých lidiček, kteří sami v životě nic nedokázali, napíší kritické komentáře o tom, že ten či onen si ono vyznamenání nezaslouží nebo naopak, že by ho měl dostat někdo úplně jiný. A říkám vyznamenaným, kteří to vědí i beze mě, závist, která vás bude provázet, je něčím, co musíte překonat. I závist je lidským citem, a i když s ním nemůžeme a nesmíme souhlasit, musíme chápat, že ani ocenění není procházka růžovou zahradou, a že každý, kdo bude vyznamenán, bude, jako se to už několikrát stalo, trpět právě tím, že jeho vyznamenání bude znehodnocováno,“ řekl Miloš Zeman.

„Ale za vámi je obrovská práce, za umělci, kteří dnes budou vyznamenáni, jsou často desítky let, kdy dávali radost a úsměv možná statisícům, možná dokonce milionům lidí. A tento úsměv je daleko větší odměnou než jakékoli vyznamenání, proto mně dovolte, abych vám závěrem svého vystoupení rovněž popřál radost a úsměv,“ uzavřel svůj projev prezident Zeman, který jej jako vždy přednesl souvisle z hlavy a bez poznámek na řečnickém stolku.

Na sociálních sítích nebo třeba jen v popiscích fotografií pořízených při předávání vyznamenání upozorňují editoři nebo autoři na většinou neprokázané škraloupy z minulosti vyznamenaných osob, na jejich angažovanost v době socialistického Československa nebo na podle kritiků malé zásluhy umělců a sportovců.


„Je náhoda, že pár měsíců před volbou prezidenta, některá media opakovaně zveřejňovala seznam několika osob, které na Pražský hrad nepřišly na předávání vyznamenání právě kvůli Zemanovi nebo je nyní či už dříve odmítla převzít z rukou prezidenta Zemana a to dokonce i za svoji zemřelou matku?“ zeptal se jeden pisatel na sociálních sítích.

„Trapné je, že někteří kritici vyznamenaných na ně hází špínu za to, co dělali před rokem 1990, ale přitom se opakovaně dívají na filmy Slunce, seno, jahody nebo Jáchymě, hoď ho do stroje či si zpívaji při kytaře Červenou řeku a „Pokud se zpívá, ještě se neumřelo,“ píše další čtenář.

„Někteří kritici jsou tak hloupí, že si svoji závist vylévají i v diskusi na facebookovém profilu Martiny Sáblíkové, na které se uspěšná sportovkyně svěřila, že byla velmi ráda, že na Pražském hradě se setkala s lidmi, kterých si váží,“ poznamenal další čtenář.

Zdroj:  pz.cz