Podle dosavadních výsledků jasně vede hnutí ANO. U voličů uspěla SPD i Piráti. ČSSD naopak výrazně propadává. Hnutí ANO se stalo prvním celostátním vítězem, který triumfoval ve všech krajích. „Je to překvapení. Čekali jsme, že pro nás bude úspěch získat přes deset procent a jakékoli nižší číslo úspěch není," řekl místopředseda ČSSD Jan Hamáček.


[quote align="center" color="#999999"]

– 97,21 % okrsků sečteno –

29,98 % ANO

11,12 % ODS

10,81 % SPD

10,58 % Piráti

7,89 % KSČM

7,35 % ČSSD

5,83 % KDU-ČSL

5,14 % STAN

5,04 % TOP 09[/quote]

Jiní sociální demokraté byli ještě drsnější. „Je to masakr," řekl například šéf pardubické organizace ČSSD Leoš Malina.

Mezi neúspěšné se kromě ČSSD zařadí zřejmě i komunisté, zatím jsou na pátém místě.

„Deset procent byl odvážný cíl, ale ukázalo se, že byl reálný. Buďme hrdí, užijme si to, poctivě jsme pracovali,“ uvedl lídr Pirátů Ivan Bartoš.

„Ty volby považuji za mimořádný neúspěch. Za výsledek TOP 09, ať bude jakýkoli, nesu odpovědnost já," říká v prvním vyjádření Miroslav Kalousek.

„Myslím, že si poslechneme představy více politických subjektů. Dobré by podle mě bylo bavit se se všemi. Neznamená to jednat o vládě. Všichni se brutálně vymezují proti hnutí ANO," řekl idnes.cz místopředseda hnutí ANO a ministr Richard Brabec k výsledkům voleb. „Uvidíme, zda xenofóbní a protievropská rétorika Okamury bude platit i po volbách," doplnil.

Realisté hodnotí svůj průběžný výsledek. "Je za námi obrovský kus práce a ačkoli dnešní výsledek realisticky nemůžeme považovat za úspěch, hledíme s optimismem do budoucna," píší Realisté.

„Jsem rád, že naše myšlenky prosazování demokracie v České republice, aby vládl občan, podpořilo více než půl milionu občanů," řekl lídr SPD Tomio Okamura. Podle něj našel podporu i radikální antiimigrační program. Poslanci SPD prý udělají maximum pro to, aby tuto důvěru nezklamali.


„Jsme ochotní jednat se všemi, ale důležitý je pro nás program. Zejména jeho klíčové body — zákon o referendu a ukončení příjmu migrantů a stop islamizaci České republiky. Z toho necouvneme ani o milimetr," řekl místopředseda SPD Radim Fiala.

"Když jsem se podíval na první čísla, tak ten nejsilnější pocit bylo zklamání z počtu hlasů a z toho, jak volby dopadly, protože to, co je znepokojivé, je vzestup extremistických stran," řekl premiér Bohuslav Sobotka.

Češi volili i v zahraničí. Tam vede TOP 09 (19,55 procenta), před piráty (18,26 procenta), ODS (12,39 procenta) a ANO (10,62 procenta). Následují lidovci (8,13 procenta), ČSSD (7,8 procenta), STAN (6,84 procenta) a zelení (5,63 procenta).

Statistici ale před třetí hodinou přiznali problémy, na specializovaný web volby.cz se nedalo přihlásit. „Jde o dočasný výpadek na straně externího dodavatele. Pracujeme na co nejrychlejším vyřešení. Zpracování výsledků běží normálně," uvedl Český statistický úřad na Twitteru. Všechny zpravodajské portály, které od statistiků berou informace, je nicméně dostávají se zpožděním.

Zdroj: snews.com