Nevšiml jsem si, že by máslo v obchodech chybělo. Ani na něj nikdo nestojí fronty, přesto nám kdosi tvrdí, že ho je nedostatek, a proto se musí zdražit. Přitom výkupní ceny mléka jsou stále žalostné. Řekl bych, že máslem to, vážení, teprve vše začíná.


Není to zase tak dlouho, co zemědělci demonstrativně vylévali mléko na pole, nebo do kanálu před budovou vlády, z důvodu nerentability jeho výroby. Zemědělci také vládě hrozili vybíjením stád. A tady se zřejmě skrývá zakopaný pes. Na trhu je mléka stále přebytek, zemědělci ho vyrobí o 30% více, než je česká spotřeba, tudíž problém s jeho vzrůstající cenou netkví v jeho nedostatku, ale má kořeny nejen hluboko v hloupé dotační politice EU, ale také v překotném růstu mezd.

Přihlouplé socialistické přerozdělování

Stát, tak jako za bolševika, sype peníze formou dotací zemědělcům, aby vůbec mohli v této oblasti podnikat. To nejhorší, co naši politici celá desetiletí páchají, je, že vezmou vybrané daňové prostředky z jiných prosperujících odvětví a prostřednictvím dotací je přerozdělí zemědělcům, aby mohli existovat. Stejný systém dotační politiky, a to mnohdy v položkách o řády vyšších, páchá celá Evropa. Z jednoho prostého důvodu. Politici chtějí za každou cenu udržet potraviny na „nízkých cenách“, jen proto, aby je lid volil. Ceny potravin jsou totiž všude ve světe citlivou třaskavou oblastí, které se politici bojí, jako čert kříže, a tak zneužívají svoji politickou moc ke křivení skutečných cen za pomoci dotací. Pamatuji si, že máslo stávalo deset korun, dnes je na 50-60 Kč a „odborníci“ hrozí, že bude stát až 80 Kč a prý je docela pravděpodobné, že v nepříliš vzdálené budoucnosti bude stát máslo rovnou stovku.


Direktivní zvyšování mezd

Tím, co ovlivňuje ze všeho nejvíce ceny všech produktů, je bezesporu výše mezd, které představují v nákladovém koláči drtivé většiny výrobků ten největší díl. Ve výrobním procesu se mzdy zvyšují plynule s růstem produktivity a následného zisku. To, co ale předvádí populistické strany před volbami, kdy zvyšují opakovaně minimální mzdu výrobnímu procesu, dále všem státním zaměstnancům, důchodcům a hlavně sobě, roztáčí inflaci. Ta následně zákonitě zdraží všechno, co za politické inflační peníze kupujete. Politici voličům mažou med kolem huby populistickým zvyšováním mezd a důchodů a zapomínají lidem říct, že toto jednání má přímý vliv na růst inflace a že rohlík bude o něco menší, lehčí a bude stát o těch deset – dvacet procent, které politici velkohubě před volbami slibují, více.

O čem politici mlčí

Za normálních okolností by cena másla zřejmě tak razantně nenarostla, ale rozhodnutí vlády o nákupu 3 500 tun sušeného plnotučného mléka z důvodu navýšení státních hmotných rezerv v této komoditě (které mimo jiné spravuje také Agrofert), zvedlo poptávku po mléce tak razantně, že z přebytku se rázem stalo velmi žádané zboží, kde je dokonce dlouhodobě výkup garantován státem. No a to je další důvod k růstu cen másla. Stát se bude muset, chtěj nechtěj, těmto cenám následně přizpůsobit a nakoupit sušené mléko dráž, i když vyšší poptávku, a tím i růst ceny, sám způsobil. Nabízí se otázka: kdopak na tom asi vydělal? Spotřebitel to zcela jistě není a nebude.

Dalším faktorem zdražení másla v tak krátkém horizontu o 45% je také jeho masivní vývoz do zahraničí, kde za něj vývozci dostanou lépe zaplaceno. Ona totiž cena másla roste z důvodu chybné dotační politiky v celé EU. Svádět vinu na obchodníky a snažit se o redukci jejich marží je návrat k řízenému komunistickému systému, o kterém ale všichni víme, že nefunguje.


Přelud zvaný inflace

Důvodem razantního zvyšování mezd populistickými politiky (podporovaným ze strany ne příliš chytrých odborářů) je touha po vašich hlasech, a až jim je v dobré vůli za jejich vstřícné (ale veskrze falešné) gesto ve volbách dáte, dostaví se ve velice krátké době vyrovnání pokřivené rovnováhy nákladové položky ve formě navýšení cen všeho. A máslem to rozhodně nekončí.

A tak můžeme číst ve všech zprávách titulky typu:

Ceny bytů se utrhly z řetězu

Pekaři a cukráři z důvodů rostoucích cen másla zdražují svoje produkty

Ceny benzínu i nafty podražily nejvíce za čtvrt roku

Ceny potravin rostou nejrychleji za posledních deset let

Dluhy domácností prudce stoupají, činí už 1,5 biliónu Kč

Hypoteční úvěry se stavebníkům prodraží


Uvádím perličku, která ukazuje, jak to s cenou potravin je doopravdy:

V obchodě mě zaujal svojí vizáží velikostí a váhou rohlík, který stál 6,50 Kč. Když jsem si ho dal ke svačině s vlašským salátem, připomněl mně mé mládí. Přesně tak rohlíky vypadaly, chutnaly, i vážily. To, čím nás dnes nadnárodní řetězce krmí, je opravdová hrůza. Receptury pekárny dostávají v rámci dodávek od nadnárodních řetězců nařízené a na jejich dodržování také nekompromisně trvají.

Příklad některých cen z roku 1900:

1 kg masa – 0,90–1,30 korun

vejce 1 ks – 4 haléře

1 kg mouky – 26 hal.

1 kg cukru – 85 hal.

1 kg brambor – 5 hal.

Současné prudce rostoucí ceny jsou výsledkem podvodu zvaného inflace. Haléře už neexistují, deseti, dvaceti a dvaceti pěti haléře byly také postupně zrušeny, dále následovaly padesáti haléře, teď už je na řadě jen ta naše česká koruna. Už asi tušíte, proč některé politické strany prosazují zavedení eura. On se totiž mílovými kroky blíží den, kdy základní hodnota naší měny, koruna, nebude mít už žádnou hodnotu. To, co lidem může skutečně prospět, není populistické zvyšování mezd, s následnou inflační degradací koruny, ale deflací sílící koruna, která zlevní vše a zvýší kupní sílu. Tomu se ale zuby nehty brání ČNB. Lidé by se měli ptát proč.

Nenechte se obelhávat líbivým, ale přesto falešným, navyšováním mezd a důchodů politickým populismem, neboť vzápětí vám inflace, kterou nelze nijak zastavit, ukousne to, co vám politik dal a ještě vám znehodnotí vaše rodinné úspory. Výsledkem bude např. máslo za stovku.

Petr Havlíček